Silnější než já

Vnitřní sílu prý Stropnický prokázal, když manželům v roce 2007 po 198 dnech po porodu zemřel syn Melichar. „Když nám pak po těch osmi měsících boje o jeho život řekli, že Melichar opravdu umírá a nejde s tím nic udělat, tak já jsem se zdekovala a šla hrát do Činoheráku, ale Martin tam zůstal. Já se ocitla v takovém deliriu tremens. Tehdy jsem pochopila, že je Martin silnější než já. Má mraky chyb, je málo citlivej, ale poprvé v životě jsem byla v něčem druhá a jsem pyšná, že mám doma toho prvního,“ přiznala Žilková v knize, čím jí manžel imponuje.

Táta Stropnického nepřijal

Život Žilkovou poměrně „vycvičil“, proto nikdy neměla růžové brýle. K jejímu třetímu manželovi byl prý rezervovaný i její otec, legendární hudební pedagog Václav Žilka (†82). „Martin kouřil a táta řekl, že kouří jen slaboši. Tátovi taky vadilo, že byl ve Vatikánu a rozvedl se. A že sice má rytířský řád od papeže, ale nevěří v Boha. A taky vycítil, že s ním nebudu úplně jako v bavlnce. Táta hledal pro svoji holčičku, stejně jako já pro Agátu, někoho, kdo ji bude mít hodně rád. Z Martina cítil, že na prvním místě bude mít Martin vždy sám sebe. Poznal to, protože otec byl úplně stejně sebestředný,“ napsala ve svých loňských memoárech.

Ráda bych s ním stárla

Dočasná odluka – on v Izraeli, ona v Česku – prý působila, že se na manžela těšila. „Pro něj je to normální, když byl ministrem obrany, tak byl taky pořád pryč. A když byl předtím velvyslancem a bývalá manželka s dětmi se vrátila do Prahy, tak byl v cizině sám šest nebo sedm let. Já jsem ráda samostatná jednotka a díky internetu necítím, že bychom byli nějak oddělení. My si prostě pětkrát denně napíšeme. Teď mi třeba napsal: „Ve 12:30 jsem živě na Primě, pusť si mě.“ Když tady byl na Vánoce, bylo to skvělý. Ráda bych stárla s ním. Přítomnost muže je v životě ženy důležitá. Aspoň v mém určitě,“ říkala herečka.

Sebrané dětství

Manželova politická aktivita se nakonec podepsala na celé rodině, asi nejvíc na dceři Kordule (16). „Je zázrak, že to ta holka vůbec vydržela. Myslím si, že jednou si to s ní nějaký psycholog pěkně vyžere, protože v sobě bude mít někde nahromaděné to, do čeho jsme ji vrhli. Že přišla o dětství a dětskou svobodu. Nemohla jít s holkama do lesa, protože za ní šli dva strýci s bouchačkama. To, jak s námi teď mluví a že pubertálně zlobí, je následek toho, že jsme jí sebrali dětství, a taky toho, že jsme ji odvezli do Izraele a sebrali jí závodní tancování, koně a všechno, co měla doma v Česku. Nebylo to vůči ní fér,“ rekapituluje s odstupem Žilková.

Vlna podpory

Krátce po oznámení rozvodu se zejména na instagramu Žilkové, který sleduje na 65 000 jejích fanoušků, kteří s ní pravidelně cvičí, zvedla silná vlna podpory. „Máte nás - tisíce cvičenek, které vás máme moc rády a vážíme si vás... A to je víc než jeden chlap. S námi a vaší skvělou rodinou vše zvládnete a zase bude líp,“ zní třeba jeden z hlasů, jakých jsou tisíce.

Zahozená kariéra

Po vstupu Martina Stropnického do politiky se herečka věnovala reprezentaci po jeho boku a utlumila svoji uměleckou činnost, po jeho odchodu do Izraele ji pak zastavila docela. Jako manželka velvyslance totiž pracovat nesměla. Po návratu do Čech zase nemohla hrát kvůli covidu a letos odešla do divadelního důchodu.

VIDEO: Veronika Žilková slavila 60: Dostala knihu a dvě děti!

Video
Video se připravuje ...

Veronika Žilková slavila 60: Dostala knihu a dvě děti! David Turek

Fotogalerie
56 fotografií