Pomáhá uprchlíkům tím, že pro ně tlumočí. S maminkou mluvila česky a s tatínkem ukrajinsky, takže ovládá oba jazyky. Ke zprávám v médiích ale musí přistupovat opatrně. Jsou pro ni velmi bolestné.

„Usínám v posledních dnech kolem druhé až třetí hodiny. Když se probudím, hned koukám na mobil, co se děje,“ popsala svůj současný život Halina.

„Otce odjakživa zajímala jediná věc – sláva Ukrajiny. V tom jsem vyrostla,“ prozradila Pawlowská. „Nechtěla bych být hrdina. Raději srab v bezpečí,“ připouští spisovatelka a moderátorka otevřeně.

Vzpomíná na tatínka Vasila Kločuraka. Ve svém rozhlasovém pořadu Omeletky Pawlowská uvedla, jak by na současnou situaci asi reagoval. „Má kamarádka mi nedávno řekla, ještě že se toho, co se děje, tvůj otec nedožil, to by ho ranila mrtvice! A já jsem oponovala. Otec by řekl: Ne, já jim nikdy nevěřil!“

Halinin otec byl nejmladší z 18 dětí. Jmenoval se Vasil a jeho starší bratr taky. „Ptala jsem se na to. Prý to bylo normální, žádná výjimka. Strejda byl Vasil první a táta Vasil druhý,“ vysvětlila sama Pawlowská.

Ve filmu Díky za každé nové ráno ztvárnil Halinina otce polský herec Franciszek Pieczka, známý též jako Gustík ze seriálu Čtyři z tanku a pes.

VIDEO: Halina Pawlowská v 7 pádech Honzy Dědka: Nespavost zahání počítáním milenců

Video
Video se připravuje ...

Halina Pawlowská v 7 pádech Honzy Dědka: Nespavost zahání počítáním milenců FTV Prima

Fotogalerie
40 fotografií