Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útoky na české celebrity: Znásilnění prožila Leichtová i Doláková, Zelníčkovou a Frejovou málem zabili!

/
  • Kristýna Boková nebyla jedinou napadenou celebritou...
    Aktualizováno - 2. února 2022 ● 09:06
    2. února 2022 ● 05:00

    Traumatickými zážitky si procházíme všichni – dokonce i celebrity. Jenom je těžké o takovýchto incidentech, co obvykle člověka poznamenají na zbytek života, promluvit. Které slavné dámy měly tu odvahu, aby svým přiznáním dodaly odvahu ostatním?

  • 1.

    Alena Doláková (33), herečka

    Rusovlasá herečka Alena Doláková, známá široké divácké základně mimo jiné díky pohádce Tři bratři, kde ztvárnila zlou Holenu, si prošla velkým traumatem. A ne jedním... „Nerada bych byla konkrétní, ale bylo to znásilnění i obtěžování. Žádná žena nechce vynucený sex nebo jiné praktiky, které nechce. Z mého okolí se většina žen se sexuálním obtěžováním setkala, ale je jich i hodně, co se o tom stydí mluvit,“ netají se herečka.

    „Traumata v nás zůstávají, je dobré o nich hovořit, klidně s odborníkem, abychom se mohly posunout dál a žít plnohodnotný život,“ zdůraznila Alena. A je to i její případ, sama prozradila, že jí pomohly jít dál právě psychoterapie. Člověk, který ji zneužil, byl totiž osobou z jejího blízkého okolí... „Byla to strašná zrada. Ztratila jsem důvěru ve vztahy.“

     

  • 2.

    Květa Fialová (†88), herečka

    Ani herečka Květa Fialová na zážitek, který ovlivnil její vztah k mužům a k sexu na celý život, nikdy nezapomněla. „Bylo to v květnu 1945. Borohrádkem procházela Malinovského armáda a je známo, že heterosexuální vojáci kromě toho, že se vzájemně vraždí, používají dámské osazenstvo k radovánkám... Měla jsem ten zážitek se dvěma vojáky,“ přiznala.

     

    S detaily se svěřila i své nejlepší kamarádce, herečce Nadě Konvalinkové (70). „Je to hrozný zážitek pro dívku, myslím, že Květě bylo v té době čtrnáct, když ji někdo napadne a s revolverem přiloženým u hlavy zneužije. Dvakrát po sobě. K tomu traumatu se přidalo i to, že ti vojáci pak byli před plukem a před ní zastřeleni,“ říká Konvalinková. O té doby na muže Fialová zanevřela, byť se dvakrát vdala.

     

  • 3.

    Kristýna Frejová (50), herečka

    Brutální přepadení představitelky doktorky Vlčkové z primáckého seriálu Modrý kód se odehrálo v jejích 19 letech, o prázdninách mezi maturitou a nástupem na DAMU. Po koncertu na Staroměstském náměstí se rozhodla jít domů mimořádně sama. Jenže sama tak docela nebyla, jelikož ji někdo sledoval... „Zastavila jsem se, otočila se k němu čelem a jenom jsem řekla – co chceš? A okamžitě přišel útok pěstí do obličeje! Myslím, že jsem na chviličku ztratila vědomí...“ popisovala Kristýna Frejová v pořadu 13. komnata.

     

    Probrala se až ve chvíli, kdy ji svalnatý útočník táhl za krk do průjezdu. „Viděla jsem, že jsme mezi popelnicemi, stál za mnou, jenom funěl a škrtil mě. Furt jsem si říkala, že to zvládneme, a že mu vysvětlím, že je to nesmysl mě zabít,“ svěřila se s hrůzným zážitkem, který v sobě nosí už přes 30 let. Z pudu sebezáchovy tenkrát předstírala, že omdlela. Útočník povolil pevné sevření a jí se podařilo mu utéct. Polonahá doběhla ke spoře osvětlené vinárně, kde ji zachránil číšník. Policie útočníka nenašla a Kristýna se bála podat trestní oznámení. Dlouhá léta ji pak sužovaly úzkosti…

     

  • 4.

    Kristýna Leichtová (36), herečka

    „V dnešní době má každá druhá žena zkušenost se sexuálním obtěžováním, pokud ne přímo se znásilněním, takže ani já nejsem výjimkou. Stalo se - tyhle věci se zkrátka dějí. Bylo mi dvanáct. Byla jsem dítě, které nemělo ani ponětí, že se takovéhle věci dějí. Dodnes si pamatuji, že když jsme šly od výslechu na policii, tak mi maminka koupila malé Lego...“ svěřila se s hrůzným zážitkem v magazínu Lidových novin herečka Kristýna Leichtová. Cizí muž za ní tehdy vešel do domu, strčil nohu do dveří bytu, aby se dostal dovnitř, a poté se před ní ukojil. Nešlo tedy o znásilnění, jak bylo mnohdy mylně interpretováno. Policie násilníka dopadla čtvrt roku poté. 

     

    Kristýna ho pak musela identifikovat na policii. „Nikterak pěkný zážitek,“ okomentovala hvězda seriálu Comeback mrazivý prožitek. Zneužitou nebyla sama, násilníka usvědčilo ještě pět holek. K soudu chodila jen hereččina maminka. I když je to neuvěřitelné, muž nakonec dostal jen dva a půl roku. „To jsem se naštěstí dozvěděla jako dospělá,“ říká s odporem Kristýna.

     

  • 5.

    Olga Lounová (40), zpěvačka

    Zpěvačku Olgu Lounovou po koncertě v Los Angeles napadla skupina čtyř žen, zbila ji do krve a okradla o kabelku se všemi věcmi – měla v ní dva mobily, doklady, peníze i kreditní karty. „Stalo se to na koncertě Beyoncé, byly to tmavší ženy. Černošky, což se v Americe říkat nesmí. Já jsem to řekla na policii a policistka byla černoška a zlobila se na mě. Člověk si nemůže dovolit říct, že to jsou černošky, ale musí říct, že to jsou ženy jiného typu pleti,“ vysvětluje Olga, která se léta věnuje thajskému boxu.

     

    K útoku se však z obavy z vyhoštění neodhodlala... „Chtěla jsem jí dát ránu, a než jsem si to rozmyslela, někdo mě chytil za vlasy. Už jsem se nestihla bránit a ony utekly,“ vzpomínala pěnice, která se tak ocitla daleko od domova zcela bez prostředků. Tehdy jí pomohla herečka a zpěvačka Hana Holišová (41), díky níž jí mohla rodina poslat nějaké peníze alespoň na účet.

     

  • 6.

    Jana Švandová (74), herečka

    Také herečka Jana Švandová má za sebou nezáviděníhodný zážitek. „Do divadla jezdím metrem, protože to je jediný dopravní prostředek, který vám umožní být někde včas. A když je naše divadlo v centru, tak je zbytečné jet autem, protože se tam i špatně parkuje,“ řekla Jana Švandová iDnes.cz s tím, že se jí stala v metru nepříjemná věc. „Jednou jsem jela metrem a nějaká paní mě napadla. Začala se mi posmívat, že musím jezdit metrem, že na tom asi budu hodně špatně. To bylo nepříjemné, ale jinak si na sebe vezmu brýle a dělám, jako bych tam ani nebyla,“ dodala nestárnoucí herečka.

     

    I přes to však na pražskou městskou hromadnou dopravu nezanevřela. „Lidé jsou většinou milí. Když je někdo sprostý, tak se snažím dělat, že to neposlouchám. Mnohokrát se mi samozřejmě stalo, že lidé měli hloupé řeči a nevhodné poznámky.“

     

  • 7.

    Martina Vrbová (50), moderátorka

    Moderátorka Martina Vrbová byla údajně napadena známým psychiatrem Janem Cimickým (73), když s ním pracovala na pořadu s názvem Co mám dělat, když…?, který se natáčel od roku 1996, tedy přesně v době, kdy musel Cimický opustit psychiatrickou léčebnu v Bohnicích kvůli podezření ze zneužívání pacientek. „MUDr. Cimický mě napadl. Povalil mě na sedačku, kde mě začal osahávat na prsou a líbat. Ve chvíli, kdy se mi podařilo ho na chvíli odstrčit, začal recitovat jednu z jeho básní. Byla jsem v naprostém šoku. Po nějaké době se mi podařilo z ordinace utéct a v panice doběhnout na autobus. Ubránila jsem se, ukončila spolupráci na pořadu a dala si závazek, že s panem doktorem se již nikdy osobně nesetkám,“ popsala Vrbová. 

     

    Při pohledu na záběry z pořadu se prý otřásá ještě dnes, protože v ní trauma zůstalo. V jednu chvíli ji například Cimický před kamerou vzal za ruku, aby demonstroval důležitost osobní zóny každého člověka. „A to když jsem viděla, teď po těch dvaceti letech, tak se mi udělalo úplně zle. A jako kdybych se začala znova bát, úplně mi v tom těle projel stres takového kalibru, až jsem byla sama překvapená, jak si to pamatuje to tělo, jak si pamatuje, co se dělo, i když už je to dvacet let,“ přiznala moderátorka, která se svou výpovědí zastala zpěvačky Jany Fabiánové (42), která měla mít s Cimickým obdobný zážitek...

  • 8.

    Veronika Zelníčková (28) herečka

    Herečka a zpěvačka Veronika Zelníčková známá z Ordinace v růžové zahradě 2 si prožila peklo, když ji její známý brutálně napadl. Dokázala se sice ubránit a zachránila si život, ovšem se zdravotními i psychickými následky se potýkala i mnoho let po incidentu… K útoku došlo na konci července 2016. Zelníčková právě odcházela ze zkoušky kapely Anacreon, když ji její kolega zničehonic zezadu přetáhl po hlavě půllitrem. Následně ji dál bil lahvemi od piva a škrtil, zatímco Veronika se ze všech sil bránila. Přežila, ale skončila v nemocnici s otřesem mozku, vyraženými zuby, poraněnou hlavou a mnoha řeznými ranami po těle. „Pokusil se mě bezdůvodně zabít a jediné, co mě zachránilo, když jsem se bránila, bylo to, že jsem ho kousla. Bohužel, když se mi vyrval, vylomil mi tím přední spodní zub,“ popsala s odstupem času napadení.

     

    Podařilo se jí utéct k sousedům, odkud zavolala pomoc, zatímco agresor se schoval v nedalekém křoví. Tam ho zanedlouho objevil Veroničin přítel a dnes již i manžel Tomáš Krejza (38), s nímž má Zelníčková dcerku Amelii (8 měsíců). Waldemar Malík (†24), muž, který ji málem zabil, byl odsouzen k osmiletému vězení, ale sám ve vězení zemřel. Měl spáchat sebevraždu.

     

  • 9.

    Monika Zoubková (45), herečka

    Kvůli roli nešikovné a poněkud labilní doktorky Benešové, dříve Valšíkové, musela čelit nepříjemným atakům na ulici i další herečka z Ordinace, Monika Zoubková. „Doufám, že lidi budou rozlišovat mezi mnou a Terezou, protože já ve skutečnosti opravdu nejsem taková. V minulosti jsem zažila i fyzické útoky kvůli mojí postavě, a to bych nerada, aby se opakovalo,“ svěřila se herečka. „Jednou mě pán kopl, pak na něj nalehla ochranka. Byla jsem z toho dost otřesená, to bylo nepříjemné,” popsala incident půvabná rusovláska. S faktem, že nehrála zrovna populární postavu, přitom byla herečka smířená. „Moje práce je to ustát. Takoví jsou lidé ve skutečnosti. Hrajeme jen lidi, kteří opravdu existují,” krčila rameny.

     

    VIDEO: Feministka Alena Doláková obětí sexuálního zneužívání! Léčí se psychoterapií

    Video
    Video se připravuje ...

    Feministka Alena Doláková obětí sexuálního zneužívání! Léčí se psychoterapií Markéta Reinischová, Lukáš Červený

    Fotogalerie
    103 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy