Po boku krásné Libušky Šafránkové strávil více než čtyři desítky let, letos v létě o ni ale kvůli zákeřné rakovině přišel. Josefa Abrháma (82) tak utěšuje alespoň jejich společný syn, Josef mladší (44). 

Mezi nejznámější role slavného českého herce nepochybně patří doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města, Karel Čapek ve filmu Člověk proti zkáze nebo Prokop z Šakalích let, za jehož ztvárnění získal Českého lva. 

Málokdo ale ví, že právě Čapka hrál jen dílem velké náhody. Režisér Skalský měl totiž hned několik jiných adeptů, stále jim ovšem něco chybělo a s žádným nebyl úplně spokojen. Pak se ho Jaroslav Dietl zeptal, proč pořád hledá, když je tady Josef Abrhám – režisér souhlasil a do role ho obsadil. 

Rozhodně to nebyl krok vedle. Abrhám prokázal svůj talent a Čapka ztvárnil velmi přesvědčivé. Koneckonců sám byl velmi oddaný svým morálním hodnotám – když byl vyzván, aby podepsal Antichartu, rezolutně to odmítl i s rizikem, že bude celá jeho kariéra u konce.

Herecký talent projevoval už v mládí. Rodák ze Zlína vystudoval DAMU a už jako student prokázal, že má velký potenciál. Brzy přišly velké role – režisér Brynych ho obsadil ve filmu Transport do ráje, Jireš do filmu Křik, Krejčík do Penzionu pro svobodné pány a Sequens do Partie krásného Dragouna. 

Mnohokrát také spolupracoval se slavným duem Smoljak–Svěrák. Díky nim se objevil v komediích Kulový blesk, Vrchní, prchni! nebo Marečku, podejte mi pero. 

Nechyběly ani role po boku jeho životní lásky, Libušky Šafránkové. Spolu si zahráli například ve filmech Svatební cesta do Jiljí, Všichni moji blízcí, Slavnosti sněženek, Jak je důležité míti Filipa a ještě v roce 2013 v romantické komedii Přijde letos Ježíšek?.

Abrhám je ale člověk mnoha talentů a na herectví se rozhodně neomezuje. Mimo jiné je také nadaným fotografem nebo jazzovým pianistou.

V současnosti však herce trápí zdraví. Trpí poruchou termoregulace, kvůli které je člověku stále zima a tělo se nedokáže správně zahřát, má navíc nemocné srdce a problémy s pohybem – musí využívat invalidní vozík. 

VIDEO: Josef Abrhám: S Libuškou to byla láska na první pohled

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Josef Abrhám (73): S Libuškou to byla láska na první pohled. Alice Rossi, Lenka Chvostová

Fotogalerie
160 fotografií