Kauzu okolo nevhodného chování známého lékaře vyvolalo jeho ocenění prezidentem Milošem Zemanem (77) Medailí Za zásluhy letošního 28. října. Krátce poté se totiž ozvala dcera Nadi Urbánkové (82) zpěvačka Jana Fabiánová s tím, že ji Cimický před lety sexuálně napadl.

Cimický to rázně odmítl, ovšem za Fabiánovou se postavily další ženy, které mají s lékařem prý stejné zkušenosti. Velice otevřeně teď promluvila moderátorka České televize Martina Vrbová Hynková.

„S doktorem Cimickým jsem před dvaceti lety uváděla pořad Co mám dělat, když… On byl v roli odborníka, který radí náctiletým s jejich problémy, já jsem pořadem provázela a vedla s doktorem Cimickým rozhovory. Zároveň jsem se podílela na přípravě scénáře. A právě při přípravě jednoho dílu tohoto pořadu jsem od MUDr. Cimického potřebovala doplňující informace. Navrhl mi, abych se za ním zastavila u něj v ordinaci. Náš pořad jsme tam natáčeli a prostředí ordinace jsem dobře znala. Tentokrát jsem ale byla bez štábu, sama,“ rozepsala se Martina na sociální síti.

Samotné napadení popsala velice detailně. „MUDr. Cimický mě krátce po příchodu napadl. Povalil mě na sedačku, kde mě začal osahávat na prsou a líbat. Ve chvíli, kdy se mi podařilo ho na chvíli odstrčit, začal recitovat jednu z jeho básní. Byla jsem v naprostém šoku. Po nějaké době se mi podařilo z ordinace utéct a v panice doběhnout na autobus. Ubránila jsem se, ukončila spolupráci na pořadu a dala si závazek, že s panem doktorem se již nikdy osobně nesetkám. To vše píši proto, abych podpořila ženy-pacientky doktora Cimického, jejichž výpovědi jsou některými lidmi zlehčovány a bagatelizovány. Nebyla jsem pacientka, byla jsem v pořadu jeho kolegyně, moderátorka České televize, a stalo se mi to samé. Na mé psychice se tato událost dlouhodobě nepodepsala, tím ale nechci říct, že mně netrvalo několik měsíců tento otřesný zážitek zpracovat a vyrovnat se s ním,“ dodává moderátorka, která se nediví, že Fabiánová s obviněním Cimického vyčkávala tolik let a vyprovokovalo ji až jeho ocenění prezidentem ČR.

Dokonce už se začalo řešit, zda nakonec metál opravdu dostane, nebo ne... Psychiatr Cimický by vzhledem k informacím o jeho údajných sexuálních útocích neměl dostat státní vyznamenání, řekl již Deníku N premiér BabišNejdřív by měl Cimický očistit své jméno, řekl Babiš Deníku N v reakci na svědectví několika žen, které lékaře obvinily ze sexuálního napadení a obtěžování. Hrad se k informacím zveřejněným v médiích ani k vyjádření premiéra, který seznam osobností vyznamenaných prezidentem už dříve spolupodepsal, zatím nevyjádřil.

Zpověď Vrbové sdílela i její kolegyně Nora Fridrichová. „Moje kolegyně z České televize moderátorka Martina Vrbová Hynková dnes zveřejnila svou zkušenost s psychiatrem Janem Cimickým. Její vzpomínka je odlišná jen v tom, ze Martina psychiatrovu ordinaci nevyhledala jako jeho pacientka, nýbrž jako spolupracovnice z televizního projektu. Od žen, se kterými jsme natáčeli, vím, že tato okolnost u nich hraje roli. Obávají se toho, že jejich slovo pacientky s psychickými potížemi má nižší váhu než slovutného psychiatra. Martina se rozhodla vystoupit na jejich podporu a taky proto, že má doma dvě dcery, které učí, že je důležité se ozvat,“ píše Nora, která se Cimického kauze věnovala ve svém pořadu 168 hodin.

„Ja doufám,ze se cesta najde, je možné i to, že některý případ bude pozdějšího data. Proto je potřeba,aby ženy mluvily a šel k soudu,“ napsala k příspěvku moderátorky Hynkové jiná žena.

A podle informací Blesku už psychiatra Jana Cimického začala vyšetřovat pražská policie. Ze sexuálního napadení ho měly obvinit i další oběti, on nicméně vše důrazně odmítá. „Ke konkrétní osobě se vyjadřovat nemohu, nicméně mohu potvrdit, že v sousvislosti s informacemi, které se objevily v mediálním prostoru, se případem zabývají pražští kriminalisté,“ potvrdil Blesku mluvčí pražské policie Jan Daněk. 

VIDEO: Příčina smrti Altmannové. A reakce Rychtáře na seriál o Ivetě

Video
Video se připravuje ...

Příčina smrti Altmannové. A reakce Rychtáře na seriál o Ivetě Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
33 fotografií