Rey je synem české matky a ghanského otce. Rodiče se seznámili v Praze, kde jeho tatínek studoval medicínu. „Někde se potkali s maminkou, pak spolu dlouho chodili, vzali se a já jsem se do toho manželství po dvou letech narodil,“ vzpomíná moderátor. „Shodou okolností to bylo ve chvíli, kdy otec už dostudoval a měl se vracet do Ghany. Takže se tam vrátil, já jsem se narodil a po dvou měsících jsme s maminkou letěli za ním,“ říká Rey v rozhovoru pro právě vycházející knihu Náš černobílý svět.

Máma měla malárii

V Africe, v ghanské metropoli Accra, ale žili jen osm měsíců. „Problém nastal asi v mámině rozpoložení, když prostě odešla do úplně jiného světa. Nakonec dostala malárii a její zdraví dostávalo celkově zabrat, takže jsme se vrátili do Československa na rekonvalescenci a pak už jsme zpátky neletěli,“ vzpomíná oblíbený moderátor.

Africká rodina

Otec zůstal v Africe, takže Rey vyrůstal jen s maminkou a babičkou v pražské Libni. S tátou se už nikdy neviděl. „On jen prostřednictvím velvyslanců zjišťoval nebo kontroloval, jak se mi vede,“ prozrazuje Rey. Obdobně on získal někdy v roce 2014 informaci, že otec řediteluje v Akkře velkému špitálu. Dokonce se chtěl za ním vydat do Ghany, ale sešlo z toho. „Otec zemřel, aniž bych se za ním vypravil. To ale nijak nesouvisí s rolí otce, protože on mi nikdy otcem nebyl, takže z toho pohledu se nemusím cítit provinile...“ svěřuje se Koranteng.

V Ghaně má další sestry a bratry. „Jde o pět nevlastních sourozenců, se kterými jsem v kontaktu. Tím, že si občas napíšeme, objevujeme na dálku jeden druhého, ale není to rodina ve smyslu společných zážitků,“ dodává.

Zaletí do Ghany?

Rey uvažuje o tom, že by do rodné země svého táty zaletěl. „Mám tam rodinu, ale neznám ji... Bude to znít chladně, ale spíš než rodinu, která pro mě vlastně taky nic neudělala, bych chtěl vidět tamní přírodu. Možná je smutné, že jsem se takhle odrodil, ale díky tomu, že jsem tady v Česku měl relativně pohodlný život, nemám důvod vystavovat Česko nějaké konkurenci emocí. Prostě jsem Čech a vždycky to tak bylo,“ říká.

Rasistické urážky plodily dětské bitky

V dětství se Koranteng často stával terčem rasistických urážek. „Když jsme se školou někam přišli, jednoznačně jsem býval středem pozornosti. Většinou na mě začali pokřikovat, a to vyvolalo konflikt, protože s mými spolužáky jsme byli parta a oni mě často hájili. Později to bylo jiné, protože jsem v devadesátých letech začal relativně brzy pracovat v televizi, takže lidé už věděli, kdo jsem,“ usmívá se Koranteng.

Rozdělená hřiště: Pro bílé a Romy...

Rey vyrůstal jen s maminkou a babičku v pražské Libni. „Už jako dítě jsem chápal, že v parku Na Košince bylo dolní hřiště a horní hřiště. My jsme měli to horní, a já, byť jsem nebyl bílý, jsem tam chodil s bílými dětmi. Dole si hráli Romové, taky ve svých partách, a ty dva světy se moc neprolínaly. Žili jsme vedle sebe, ve škole se normálně bavili, ale ven jsme spolu nechodili. Ne, že bych s tím měl tehdy problém, vlastně až dneska jsem si uvědomil, že společnost byla už tehdy takhle rozdělená,“ popisuje v knize Rey.

Náš černobílý svět

Celý rozhovor s Reyem Korantengem najdete v knize Náš černobílý svět, která vychází 7. října. Autor Obonete S. Ubam v ní zpovídá také další celebrity s exotickými kořeny, např. moderátorku Lejlu Abbasovou (41), tanečníka Yemiho A.D. (39), reportérku ČT Zuzanu Tvarůžkovou (38) či fotbalového reprezentanta Theodora Gebre Selassieho (34).

Video: Lucie Borhyová o 20 letech na Nově s Korantengem: Je to jako manželství!

Video
Video se připravuje ...

Lucie Borhyová o 20 letech na Nově s Korantengem: Je to jako manželství! David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
33 fotografií