Na Vinohradech, kam nastoupila v roce 1971 a zůstala 44 sezon, podle svých slov i ve zlém období prožila krásné chvíle. Na jedné z nejprestižnějších pražských scén se potkala s Jaromírem Hanzlíkem (73) a vytvořili jednu z nejslavnějších divadelních a později i filmových hereckých dvojic.

„Když jsem se rozhodla studovat divadelní fakultu, nebylo zvykem, že by se člověk hned dostal na Barrandov,“ vyprávěla herečka Daniela Kolářová před třemi lety, když na pražském Febiofestu dostala cenu za přínos kinematografii. „Před filmovou kamerou jsem poprvé stála vyděšená, musela jsem se přizpůsobovat situacím a učila se vlastně za pochodu. A tak se moje herectví rozšířilo o další techniky, protože hrát divadlo je jiné než účinkovat před kamerou či dokonce v rozhlase.“

Divadlu propadla už jako malá holčička v Karlových Varech. Chodila za maminkou, která pracovala v tamním divadle, a režiséři si ji často půjčovali do pohádek. Učitelé o ní říkali, že je chytrá, ale drzá. Poté, co vystudovala pražskou Divadelní fakultu Akademie múzických umění, nastoupila nejprve do Divadla S. K. Neumanna, až poté do vinohradského divadla.

Vysněné role, mezi nimiž byla Líza v Obchodníkovi s deštěm či Markétka ve Faustovi, ji sice minuly, ale našla se v mnoha jiných. Třeba v německy psané dramatice režiséra Dušana Davida Pařízka; za výkon ve hře Thomase Bernharda U cíle získala Radokovu cenu.

VIDEO: Medailonek: Daniela Kolářová

Video
Video se připravuje ...

Medailonek: Daniela Kolářová Videohub

Už na škole se začala objevovat před kamerou, po Soukromé vichřici podle knihy Vladimíra Párala následovaly mimo jiné Slasti Otce vlasti či Noc na Karlštejně. Velkou přízeň diváků jí vynesly role v mnoha filmových komediích, kde si ji diváci zamilovali i ve snímcích Kulový blesk či Léto s kovbojem, hrála i v televizních seriálech jako Sňatky z rozumu, Taková normální rodinka či Nemocnice na kraji města

Hrála také v řadě filmů režiséra Jana Svěráka (56), poprvé už v Obecné škole. „Je to moje nejmilejší role. Vedle mě byli obsazeni báječní herci v čele s Janem Třískou či Rudolfem Hrušínským,“ svěřila se Kolářová. S Janovým otcem Zdeňkem (85) tvořila pár hned několikrát. V komedii Na samotě u lesa, v Akumulátorovi 1 a ve Vratných lahvích. Počtvrté si manželský pár „střihnou“ v právě dotočeném snímku Betlémské světlo.

Po listopadu 1989 se krátce mihla i v politice, mezi roky 1990 a 1992 byla poslankyní České národní rady. Za tuto zkušenost je sice ráda, i když byla trpká a bolestná. „Cítila jsem se hrozně odpovědná a nechtěla podvést lidi, kteří mi dali hlas. Za dva roky jsem ale skončila absolutně zdevastovaná. Tam někde nastal zlom, kdy se otevřely cesty všemu rozkrádání a korupci,“ posteskla si. O věci veřejné se ale nepřestala zajímat ani později, před dvěma lety se zapojila do demonstrací pořádaných spolkem Milion chvilek.

Zajímavý je i její soukromý život – dvakrát se provdala za herce, režiséra a překladatele Jiřího Ornesta (70). Měli spolu dvě děti, syny Šimona (46), jenž je zpěvákem, kapelníkem a manažerem skupiny The Tap Tap, a Matěje (44), počítačového experta.

Fotogalerie
39 fotografií