Herečce mohli její vitalitu a esprit všichni dlouho závidět. Točila v Rakousku, které bylo jejím druhým domovem, nekonečný rodinný seriál a občas dostala roli i doma. Než přišly problémy s kyčlí.

Strach o mozek

„Bojím se operace,“ přiznala Blesku sama Procházková. „Hlavně kvůli narkóze. Nikdo vám nezaručí, že to mozek zvládne...“ Proto výměnu bolavého kloubu odmítla. Jenže artróza se stupňovala a Zdenka nakonec musela používat invalidní vozík. Postupně byla nucena odříkat práci. A co nejhorší, najednou už nebyla schopna zvládat péči sama o sebe. Ubytovala se v domově pro seniory.

Pomalý odchod

Herečka si hlavně přála, aby jí i ve vysokém věku zůstal jasný mozek. Paradoxně ji to pak trápilo. Myslelo jí to totiž stále skvěle, ale tělo ji den ode dne víc zrazovalo. Trpěla záněty jícnu. Už v létě musela na několik dní do Nemocnice pod Petřínem na kapačky. Před pár dny dostala zápal plic, a proto ji odvezli do Motola. Tam Zdenka Procházková vydechla 25. srpna naposledy.

Nesplněné přání: Dejte mi roli! Třeba malinkou...

Herečka do poslední chvíle prosila filmaře o to, aby jí pomohli vrátit se před kameru. „Splňte mi poslední přání a dejte mi roli! Třeba malinkou... hlavně nějakou!“ Nechápala, proč na ni všichni najednou zapomněli. Dokázala vyprodat i vídeňský Burgtheater, neměla děti ani příbuzné, celý život žila jen pro svou profesi. „Proboha, je mi tolik, kolik mi je. Proč toho nevyužijete? Sice nechodím, jsem na vozíčku, jinak jsem ale pohyblivá. A hlavně mi to stále perfektně myslí,“ vzkazovala scenáristům a režisérům. „Je mi trapné se nabízet, ale stálo by za to napsat mi roli na tělo. Nenechte mě takhle umřít! Tak moc chci ještě pracovat!“ prosila herečka. Marně!

Celý rok a půl, co ležela v domově pro seniory, si lámala hlavu, kde je jádro pudla, že všichni dělají, jako by už nebyla. „Na Štědrý den si na mě nevzpomněl absolutně nikdo. Ani ten Renč nezavolal. Předtím jsem dostala rozhlasovou Thálii, a myslíte, že mi zavolal rozhlas? Ani náhodou,“ kroutila hlavou herečka. A přestože ji stál byt, který si stále držela, a domov měsíčně přes 60 tisíc korun, rozhodla se, že si pořídí a doplatí elektrický vozíček. Tak moc chtěla ještě hrát...

VIDEO: Zdenka Procházková natáčela klip s Basikovou: Mám černé období, ale ještě ráda žiju!

Video
Video se připravuje ...

Zdenka Procházková natáčela klip s Basikovou: Mám černé období, ale ještě ráda žiju! Pavlína Horáková, Aleš Brunclík

Fotogalerie
33 fotografií