„Bohužel se mi donesla smutná zpráva o skonu české herečky Olgy Schmidtové, která odešla z tohoto světa již koncem měsíce června ve věku úctyhodných 95 let. Herečka je českému publikum známá z filmu Rafťáci a trilogií Zdeňka Trošky Slunce seno...., Babovřesky,“ objevilo se na facebooku smutné oznámení o skonu herečky. 

Její jméno sice nepatří mezi ta nejznámější, ale z jejich rolí si ji zaručeně pamatují všichni. Ve Slunce seno a pár facek ji najdete mezi vesničankami, které chodí na faru. Už tehdy díky světlým vlasům působila starší, a tak se jí role babiček nevyhýbaly ani později - a leckdy už je trápily problémy s pamětí. V seriálu Redakce si myslela, že Lubor v podání Milana Šteindlera (64) je její syn, a tak se k němu rovnou nastěhovala. Podobnou úlohu dostala také v Rafťácích, kde jí Vojta Kotek (33) a Jirka Mádl (34) svěří do péče nezbedu v podání Matyáše Valenty. Babička se o něj sice stará jako o vlastního (jelikož má dojem, že je to skutečně její vnuk, který už ale mezitím vyrostl), jenže stále zapomíná, že už mu dala rybí tuk. A tak do něj láduje jednu lžíci za druhou. 

Kromě Rafťáků si zahrála i ve snímcích Bobule a Doktor od jezera hrochů či v seriálech Comeback a Případy 1. oddělení. Právě po krimi seriálu, kde se objevila v roce 2014, už se zřejmě hraní nevěnovala. Od roku 2017 pak již žila v Domově Vlčí mák na Praze 6. Olga, která byla původem ze slovenské Banské Bystrice, se ale zřejmě smrti nebála a dokázala o ní i mluvit. Měla dokonce jasné představy o tom, jak by se mělo naložit s jejím tělem.

„Jednou jsem slyšela v rozhlase o způsobu pohřbívání lidí jako kompostu do země. A mě to nadchlo,“ prozradila kdysi deníku Metro své přání, které ale Česká republika neumožňuje.  „Napadlo mě, že dám své tělo na lékařské účely. Medici na mě budou moci zkoumat, jaké má člověk ucho nebo ledviny. A až se na mně něco naučí, tak mě do něčeho zabalí a pochovají do země,“ dodala tehdy s tím, že by si přála mít vedle sebe zasazený strom. Zřejmě chtěla cítit spojení s přírodou, ostatně se netajila ani tím, že byla vegetariánka. 

Kdo byla Olga Schmidtová?

Podle webu Paměť národa se Olga narodila 23. ledna 1926, tehdy coby Holečková. Maminka pocházela ze Slovenska a byla učitelkou, tatínek Vladimír byl Čech a na Slovensku pracoval jako úředník finanční správy. Olga měla ještě o čtyři roky staršího bratra Vladimíra.

Za války se rodina přestěhovala do Česka a v roce 1941 Schmidtová nastoupila na konzervatoř v Praze, ovšem kvůli totálnímu nasazení musela ve třetím ročníku začít pracovat. Studium dokončila v roce 1947. Ve stejném roce se jí narodila dcera Zuzana, kterou měla s výtvarníkem Otou Opršalem. Jejich manželství ale nevydrželo dlouho.

Svého druhého muže, herce Mirko Schmidta, poznala v Martině, kde v roce 1949 dostala angažmá. V roce 1954 se přestěhovali do Prahy a pracovali v Československém rozhlase jako slovenští hlasatelé. Od 60. let až do důchodu učila Olga literárně dramatický obor na Lidové škole umění. V roce 1968 emigroval do Švýcarska její bratr a její dcera Zuzana zase do Velké Británie, kde se prosadila jako scenáristka a režisérka pod jménem Hannah Kodicek (provdaná byla Kodíčková). Po revoluci se vrátila do vlasti, ovšem v roce 2011 zemřela na rakovinu slinivky. Její maminka ji tak přežila o celých deset let.

VIDEO: Iva Janžurová slavIla krásných a úctyhodných 80 let.

Video
Video se připravuje ...

Iva Janžurová slaví krásných a úctyhodných 80 let. Videohub

Fotogalerie
33 fotografií