Během koronakrize se stáhl do ústraní a komunikoval se světem a médii minimálně, teď už opět naplno pracuje. Připravuje natáčení nových dílů Všechnopárty a neváhal se také rozhovořit o svém životě. Třeba o dětství v lázeňských Teplicích, kde s rodiči vyrůstal – ačkoliv se původně narodil v Praze. I o životě v Ostravě, kde se stal hercem a coby dítě si za měsíc vydělal na kolo značky Favorit, které stálo asi tisícovku!

Kantor kruťas

Z teplické základní školy si Karel Šíp odnesl nepříjemné trauma, které způsobil přísný učitel. „Vokroj, vyznavač tělesných trestů. Často z něho šel i strach,“ vzpomíná moderátor v rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Reflex. „Jednou jsem se při hodině hlásil, že chci na záchod, ale nevyvolal mě. Kroutil jsem se bolestí a styděl se to říct nahlas, tak jsem to radši pustil do kalhot,“ popisuje bavič.

Pohotová lež

To nejhorší ale teprve přišlo. „Pak mě vyvolal k tabuli. Měl jsem na nohou bílé plátěnky, a jak mi to po nohou stékalo dolů, ty plátěnky ztmavly. Na stupínku před tabulí se mě přede všemi zeptal, co s nimi mám. Přiznej se před holkami, že ses počural, vybízel mě,“ šokoval Šíp. „Odpověděl jsem, že nám den předtím přivezli uhlí a že jsem ho pomáhal házet okýnkem do sklepa, takže jsou špinavé od uhlí. Byla to lež, což on určitě pochopil. A byla tak autentická a pohotová, že ji nechal bez povšimnutí,“ dokončil vyprávění o traumatu z dětství. Byla to prý jeho první improvizace v životě.

Přeučený levák

Karel chodil do školy v době, kdy všichni museli umět psát pravou rukou. „Já byl levák, tak mi levačku při hodinách psaní uvazoval (stejný učitel, pozn. red.) za záda. Takže jsem dnes předělaný levák, píšu pravou, ale tenisovou raketu nebo šroubovák beru do levé. Jsem svým způsobem oběť padesátých let,“ tvrdí o sobě v rozhovoru Šíp.

Rok bez maminky

Další trauma zažil Karel Šíp poté, co se s rodinou přestěhoval z Teplic do Ostravy, kde jeho tatínek – ochotník, dostal angažmá. „Byl jsem na všechno sám. Jedináček, oba rodiče zaměstnaní, táta furt někde v luftu, přes den buď zkoušel v divadle a večer měl představení, nebo byl na zájezdě. Máma pracovala v Čedoku u přepážky, jediná cestovka ve městě, chodila tam ráno, vracela se pozdě večer. Doslova se udřela. Pak jí našli tuberkulózu a rok strávila v plicním sanatoriu v Jablunkově. To jsem byl asi v šesté třídě,“ vyprávěl v Reflexu Šíp.

VIDEO: Karel Šíp na rozloučení s Josefem Mladým (†63): Měl by srandu i z vlastního pohřbu

Video
Video se připravuje ...

Karel Šíp na rozloučení s Josefem Mladým (†63): Měl by srandu i z vlastního pohřbu Tereza Kühnelová, Jan Jedlička

Fotogalerie
33 fotografií