Herečka se netajila tím, že jí není jedno, jak její pozemská pouť skončí, líbila se jí představa, že vrátí přírodě to, co si od ní celý život brala. Chtěla být prospěšná i po smrti. To byl důvod, proč se rozhodla darovat své tělo pro vědecké účely Ústavu anatomie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, která úzce spolupracuje s Fakultní nemocnicí Motol.

„Já si myslím, že mrtvé tělo, to je hmota. A vlastně už není třeba se něčeho obávat. Naopak vědci a lékaři by potřebovali vědět, co bylo příčinou nemoci, a toho by se mohli ostatní lidé vyvarovat, aby věděli, co jim třeba schází, jaká byla příčina,“ vysvětlila před smrtí Olga Schmidtová důvod svého ne příliš obvyklého rozhodnutí.

Měla jasno i v tom, že nezáleží na hmotných ostatcích, ale co se počítá, je duše. „Já věřím na to, že mé tělo nemusí být tělem. To živé, co je ve mně, to je duše. A ta vzpomíná, ta nemá nic tělesného. Když si vzpomínám na to, jak jsem byla malá holka, to je jenom duševní vzpomínání. A proto si myslím, že tělo můžu dát k dispozici, ať se na něj dívají a zkoumají ho,“ sdělila tehdy herečka, která se objevila v menších rolích například ve filmech Fany, Bobule, Perfect Days nebo v seriálech Comeback nebo Případy 1. oddělení. Její dcera, režisérka Zuzana Kodíčková (†63), zemřela před 10 lety na rakovinu slinivky. Schmidtová poslední roky žila v Domově Vlčí mák při Vojenské nemocnici v Praze 6.

Jak tělo darovat

Tělo lze věnovat tak, že uzavřete darovací smlouvu s konkrétním anatomickým ústavem lékařských fakult. Ústav se pak zaváže podle vašeho přání ke konkrétním povinnostem (např. že po dosažení účelu nechá tělo na své náklady zpopelnit či navrátí rodině).

VIDEO: Alkohol, demence! Podle Felixe jde Dádě o život! A Batulková o nemoci dcery

Video
Video se připravuje ...

Alkohol, demence! Podle Felixe jde Dádě o život! A Batulková o nemoci dcery Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
15 fotografií