Přestože je kojení tím nejpřirozenějším způsobem, jak může žena nakrmit plod svého těla, ve společnosti je to stále bezdůvodně tabuizováno. Mnohé dámy se dokonce často ocitají v nepříjemné situaci, když se rozhodnou dát mléko z prsu svému potomkovi na veřejném místě. Při této příležitosti se rozhodla partnerka a budoucí manželka miliardáře Karla Janečka (48) na blogu Kalíšek.cz rozepsat o tom, jak to vnímá ona sama. „Je třeba, abychom měli kojení na očích, obzvlášť děti a mladí lidé. Díky tomu pak mohou vyrůstat s tím, že je to normální, a do jejich představy světa se bude moci propsat jako obyčejná a naprosto přirozená záležitost,“ domnívá se Lilia Khousnoutdinová.

„Je paradoxní, že sexualizace prsou umožňující pohoršení určité části (nejspíš mužské?) veřejnosti se stala důležitější než základní biologické potřeby matky a dítěte, které mají dobře zdokumentovaný dlouhý seznam zásadních zdravotních benefitů. Doufám a věřím, že další generace konečně zažije velký vzestup počtu kojených dětí, a to i díky tomu, že naše společnost se lehce promění tak, aby s otevřenou náručí vítala čerstvé maminky i jejich miminka a zvykala si na překrásný obraz kojící matky,“ pokračovala Lilia, která na instagramu doprovodila svá slova o kojení neskutečně nádhernými snímky (nejenom) s nejmladším potomkem, synkem Karlem Georgem (2 měsíce).

VIDEO: Lilia Khousnoutdinová na křtu knihy Laskavci

Video
Video se připravuje ...

Lilia Khousnoutdinova na křtu knihy Laskavci Markéta Reinischová

Jako příklad uvádí, že kojící ženy jsou i na starých historických obrazech, dokonce i těch náboženských. „Kojí Madona, kojí královna i žena na poli. Často mě při pohledu na všudypřítomné kojení v umění zaráží, jak je možné, že najednou se z tak rozšířeného, přirozeného a ctěného jevu stalo cosi nepatřičného, co by se na veřejnosti mělo schovávat pomalu na záchod,“ nechápe Lilia, která se za svá slova o kojení dočkala celé řady pochvalných komentářů a obdivných lajků. Nejenom od fanynek, ale i jiných slavných dam napříč celým kulturním světem, z nichž některé vlastní děti mají, a jiné zase ne. Srdíčko jí poslala třeba módní návrhářka Blanka Matragi (68), spisovatelka Barbara Nesvadbová (46), herečka Aneta Krejčíková (30) či zpěvačka Olga Lounová (40).

Fotogalerie
102 fotografií