Podle zdrojů z okolí hraběnky se šlechtična dobře necítila už delší dobu, příliš neslavila ani nedávné červnové půlkulaté narozeniny. V poslední době se jí výrazně zhoršil zrak. Hraběnka zesnula v úterý.

Ztráta přítelkyně bolí i Karla Schwarzenberga.„Ona zemřela? To snad ne, věděl jsem, že jí už není dobře. Znal jsem ji léta, znal jsem jejího otce, který po vyhnání žil v Německu a když jsem tam přijel, tak za mnou vyběhl a hlesnul: potřebuju si s někým pokecat. On vždycky říkal: já jsem se probudil a udělali ze mě Němce. Po Mnichovu byl najednou německým občanem, byl z toho zoufalý, ale byl bezvadný. Měl jsem ho strašně rád i všechny jeho dětí, mrzí mě to,“ řekl Blesku kníže.

"Tak takhle zpráva opravdu bolí… Dnes nás opustila mimořádná osobnost, filantropka, patronka nevidomých a jedna z nevýznamnějších českých žen 20. století - hraběnka Mathilda Nostitzová. V jednom rozhovoru prohlásila: „Jsem jako všichni ostatní.“ Kéž by měla pravdu. Její dobrosrdečnost, laskavost a síla vytrvat v boji za to, co je správné, byla opravdu výjimečná... Mně osobně je ohromnou cítí, že jsem měl možnost jí poznat a že byla patronkou Werichovy vily - domu, který právě Nostitzové postavili jako zahradní dům pro učitele jejich dětí - moudrého abbého Josefa Dobrovského. Takže ne, paní hraběnka opravdu nebyla jako všichni ostatní! A bude nám všem velmi chybět...," řekl Blesku europoslanec a předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových - Museum Kampa Jiří Pospíšil (TOP 09).

Mathilda Nostitzová (celým jménem Mathidla Maria Anna Collette Carolina Margareta Maxmiliana; rozená komtesa Nostitzová-Rieneck; provdaná Quagliotti) se narodila jako nejstarší z pěti dětí hraběte Karla Nostitze.

Její matka byla německá koncertní pianistka, hraběnka Marie Sophie Brühl. Když bylo Mathildě 12 let, byla její rodina v roce 1948 vyhnána z Československa.

Vystudovala hotelovou školu. Od 18 let začala pracovat, nejdříve ve francouzském hotelu, poté ve společnosti Lufthansa. Psala pro týdeník Der Spiegel, byla módní redaktorkou v časopise Constance. Ve 34 letech se provdala za italského diplomata Maria Quagliotti (v letech 2006 až 2015 velvyslanec Maltézského řádu v Praze). Žili proto v řadě evropských měst (Moskva, Vídeň, Londýn, Oslo), ale např. i v Japonsku nebo Ománu.

V roce 1992 se do Plané poprvé po letech vrátila a rodinný zámek našla ve zdevastovaném stavu. Požádala o něj v restituci, zámek jí však nebyl vydán. Noví vlastníci ho neopravili a nechali ho zchátrat. V listopadu 2017 zámek zachvátil požár, který zničil střechu.

V ČR se začala věnovat pomoci nevidomým a zavedení efektivního modelu výcviku vodicích psů ve výcvikovém středisku v pražských Jinonicích. „Pomoc není otázkou peněz, ale srdce,“ říkala ke svým aktivitám.

Její praprapradědeček založil v Praze v roce 1783 Nostitzovo, dnes Stavovské divadlo. Nosticův palác v Praze patřil jejímu bratranci. Manžel, který byl italský diplomat, uměl 16 jazyků. Vedle nadace založila kvarteto, v němž působí i bratr Pavla Šporcla Petr Šporcl.

VIDEO: Forejt o setkání s princem Charlesem: Řekl mi, že jsem lepší než Camilla!

Video
Video se připravuje ...

Forejt o setkání s princem Charlesem: Řekl mi, že jsem lepší než Camilla! Luboš Procházka

Fotogalerie
8 fotografií