Ve studiu Heleny Rytířové (69) v Řevnicích zrovna v dobré náladě natáčela těžkou audioknihu Čajová dívka z Kolibříkové ulice. Když jsme tam nic netušící herečce smutnou zprávu sdělili, musela přerušit práci. Začala se jí totiž plést slova.

Když se vzpamatovala, zavzpomínala na jejich pracovní setkání. „Láďu jsem poznala jako Aleše Čížka před šestnácti lety v Ordinaci,“ připomíná Ivana, kterou role barmanky Lucie v Ordinaci proslavila. „Potom jsme spolu ale pár let ještě hráli v Kalichu v detektivní komedii Splašené nůžky. Ještě s Láďovou manželkou Jaroslavou Brouskovou,“ vysvětluje Jirešová.

A vzápětí si vybavuje: „Byl to úžasný a férový člověk, který mně jako novicce povídal všechno na rovinu. Říkal mi třeba – tady uber, tady přidej, tohle děláš špatně, jó, to je ono...“ 

Když se pak na hercově zdraví začala podepisovat zákeřná nemoc, musel ho v divadle vystřídat jeho švagr Ťulda čili Otakar Brousek ml. (64). „Jarka ale, pokud jí to manželova nemoc dovolovala, hrála ve Splašených nůžkách dál. A Láďovi to nedalo, stýskalo se mu. Až tak, že nám po představení nebo před ním volal. Vyptával se na všechno a chtěl, abychom se fotili na telefon a posílali mu fotky,“ vzpomíná Ivana.

VIDEO: Potměšil dal před smrtí zákaz, rodina promluvila o pohřbu. A Křížek je ve vězení

Video
Video se připravuje ...

Potměšil dal před smrtí zákaz, rodina promluvila o pohřbu. A Křížek je ve vězení Barbora Horáková

Naposledy se viděli před dvěma lety. „Když se přestěhovali do domečku, pozvala mě k nim Jarka. Tehdy jsem Láďu viděla naposledy. A viděl mě tehdy moc rád. Byl zábavný, milý, i když nemocný. Bude mi chybět a moc soucítím s Jarkou,“ říká Ivana. „Víte, to jejich manželství jsem nesmírně obdivovala a přiznávám, ač to není hezké, že jsem jim ho i záviděla! Také bych si takové přála...“ dodává Jirešová se slzami v očích.

Filmový major Maisner či tatínek z Discopříběhů zemřel v pondělí 12. července ve spánku v motolské nemocnici. Herec a také znamenitý dabér, jehož hlasem mluví např. desátník Klinger v seriálu M*A*S*H, bojoval posledních deset let třikrát s rakovinou. „Ozařováním mu spálili hlasivky, takže nemohl mluvit,“ prozradil eXtra.cz hercův kamarád a kolega Martin Zahálka (62). Poslední rozloučení se na přání zesnulého uskuteční v úzkém kruhu rodinném.

Fotogalerie
57 fotografií