„Miss z děcáku“ Veronice Kašákové se v únoru letošního roku s narozením syna obrátil život vzhůru nohama. Může za to nejen samotná radostná událost, kdy se stala poprvé matkou, ale také nemoc, kterou malý Matyáš od narození trpí. Jedná se o takzvanou fenylketonurii (PKU). „Pacienti nemohou téměř žádné bílkoviny, protože obsahují tzv. fenylalanin, a pokud by se jim ukládal v těle, mohlo by dojít i k těžké retardaci. Jsou tak odkázáni na celoživotní nízkobílkovinnou dietu,“ vysvětlila modelka krátce po tom, co byla chlapečkovi nemoc diagnostikována.

To znamená, že celý život bude muset dodržovat speciální dietu, protože pro tuto nemoc neexistuje žádný lék. Dokud bude dítě, připadá veškerá odpovědnost za synovo zdraví právě na rodiče. Veronika tak musí mít přesně na gram spočítané, co a kdy Matyáš snědl, a také mu každý den dávat speciální doplňky. Výpočty to však nejsou vůbec jednoduché, a tak se účastnila školení, na kterém se o způsobu stravování svého synka dozvěděla víc.

„Klobouk dolů před všemi PKU maminkami!!!!!!!! Prosím, že se to naučím?!?“ zoufá si nešťastně Veronika na instagramu, kde následně ukázala prezentace ze školení, na kterých může každý názorně vidět, že počítání ideálního množství jídla pro nemocného syna je doslova věda. „Než mu cokoliv vložím do úst, čeká nás matematika.“

„V mezičase na záchodě brečím,“ přiznala, jak bylo pro ni školení náročné i psychicky. „Ale děkuju Bohu za léčbu, za dietu, za doktory, nutriční sestřičky a za ostatní PKU maminky a taky děti (za dnešní Natálku) a ostatní PKU pacienty!!! Bez vás by to bylo těžší a ještě těžší... Oklepeme se a jedeme dáááál,“ dodala Veronika s jistou mírou optimismu a dodala, že stejně závidí všem maminkám, které mají zdravé děti.

„Ale pro něj?! Pro něj udělám všechno na světě, i když mi to teď připadá ohromně těžké!!! Protože to prostě mámy dělají! Překonám všechno, čeho se teď bojím! Budu ti tou největší oporou! Slibuju, LÁSKO MOJE!!!“ vyznala se na závěr malému Matyáškovi.

VIDEO: Veronika Kašáková si zahrála ve videoklipu Nechtěná Sebastienů. Pocit, který prožívám celý život, říká modelka! 

Video
Video se připravuje ...

Veronika Kašáková si zahrála ve videoklipu Nechtěná Sebastienů. Pocit, který prožívám celý život, říká modelka! Youtube.cz

Fotogalerie
50 fotografií