V šesti letech spal poprvé sám na lodi a v deseti už závodil. Obeplul čtyřikrát Atlantik, sesbíral desítky medailí ze světových závodů, založil rodinu a svým skromným způsobem života motivoval děti ke sportu. Tak ho dosud znala veřejnost.

Vrchní soud v Praze za tím ale udělal velkou tlustou čáru! Davida totiž uznal vinným, že jako bílý kůň pomáhal odčerpávat miliony z družstevní záložny a pravomocně ho odsoudil. „Naštěstí se toho máma nedožila. Puklo by jí srdce,“ zveřejnil hořký status na svém instagramu včetně fotky svojí maminky.

Paní Křížková před šesti lety podlehla rakovině, v den třetích narozenin svého vnoučka Davídka (8) ji pochovali. V té době už se o vytunelovanou kampeličku zajímaly policie i soudy. Křížek ale dlouho doufal, že do vězení nebude muset.

VIDEO: Změna v životě Lucie Křížkové! Proč moderátorka už nikdy nevkročí do pekárny?

Video
Video se připravuje ...

Radikální změna v životě Lucie Křížkové! Proč moderátorka už nikdy nevkročí do pekárny. Kisa Císařová, Aleš Brunclík

Původně totiž dostal od prvoinstančního soudu jen tříletou podmínku a peněžitý trest 600 tisíc korun, protože se sám ke všemu doznal. To už teď ale neplatí. Celá kauza byla rozložena do dvou velkých případů a druhá část Křížka teprve čeká.

„Lucie je skvělá a statečná maminka a všechno určitě zvládneme. I díky obrovské podpoře, která přichází doslova ze všech stran,“ shrnul v jednom z mála vyjádření. 

Případ vytunelované záložny se táhne už od roku 2013, kdy jí ČNB odebrala licenci, policie zmrazila zhruba 14 tisícům klientů účty a Fond pojištění vkladů musel jeho vkladatelům vyplatit přes 12 miliard korun. A policie brzy obvinila desítky pěšáků, kteří pomáhali převádět peníze za hranice.

Některé soudy se dokonce konaly i za dohledu ozbrojenců se samopaly! V souvislosti s podvody před tribunálem totiž stanul i válečný veterán z Afghánistánu Jakub Andres, odsouzený na 20 let za nájemnou vraždu. Trest mu byl později zmírněn na 19 let.

Vypečený kamarád

Do podepisování falešných milionových úvěrů měl Křížka navést tehdejší kamarád Jiří Liška (61). Seznámili se na námořních regatách, a jak David vypověděl před soudem, ústeckého šíbra obdivoval. Kromě toho, že dělal takto náročný sport, si na něj dokázal i vydělat.

Už tenkrát ale nebyl podnikatel žádné neviňátko. Po revoluci založil firmu s miliardářem Pavlem Tykačem (56) a ve druhé polovině devadesátých let byl u pádu zlínské Foresbanky. Stíhán byl i za to, že v malé privatizaci vydražil řadu obchodů, ovšem se zbožím, které prý nezaplatil. Soud ho ale následně očistil.

Stál také za sponzorskými dary pro ODS v letech 1995 a 1996, které měly podíl na pádu kabinetu Václava Klause (79). A do tunelování zatáhl nejen Křížka. Syna své partnerky Filipa Václava přiměl, aby si jeho firma Soleil Energy půjčila 102 milionů korun.

Jeho nevlastního syna tak už v červnu 2020 Městský soud v Praze poslal nepravomocně na pět let do vězení. Tři úvěry v celkové výši 210 milionů korun si zase vzala firma Teratera, kterou vlastnil Miloš Václav, bývalý manžel Liškovy současné partnerky, a jednala za ni Liškova matka.

VIDEO: Moderátorka Sama doma Lucie Křížková: Přiznala, že chtěla i třetí dítě

Video
Video se připravuje ...

Moderátorka Sama doma Lucie Křížková: Třetí dítě musím vybojovat! David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
46 fotografií