Diabetes si podle svého názoru známý bavič Josef Mladý prý způsobil sám, svým někdejším nezřízeným stylem života. V pořadu Blesku Koho čas vzal líčil své někdejší špatné stravovací návyky: „Když jsme jeli třeba z vystoupení z Ostravy večer do Prahy, tak jsem byl schopen vypít dvoulitrovou láhev sladkého tmavého nápoje a k tomu ještě velikou čokoládu. Úplně nesmyslně.“

Příznaky choroby však dlouhá léta považoval za běžné. „Byl jsem tak unavený, že jsem si po obědě musel jít lehnout. Už jsem se pomalu smiřoval s tím, že tomuhle se říká stáří, že to budu muset snášet a nedat na sobě nic znát.“

Problémy u něj přetrvávaly rok, ale pak Josef v roce 2008 navštívil lékaře a dozvěděl se pravdu - příčinou jeho trápení byla právě cukrovka. „Musím říct, že jsem byl rád,“ překvapil svou reakcí. Najednou už totiž věděl, co se s ním děje, a mohl se začít léčit.

„Důležité ale je, kdy tu nemoc zachytnete a za druhé, jak se k tomu postavíte," vysvětloval kdysi pro Blesk. „Buď budu brát pořád hodně prášků, nebo se holt trochu proběhnu, uberu cukr a přidám vodu. Upravil jsem stravu, hraju víc tenis. Život je moc krátký na to, aby ho člověk proseděl u televize,“ líčil. „Chci dalších čtyřicet let vidět světlo na konci tunelu,“ uváděl pak na vlastních webových stránkách.

VIDEO: Tajemství baviče Mladého (†63): Chybělo mu 10 milionů! Před smrtí o ně bojoval

Video
Video se připravuje ...

Tajemství baviče Mladého (†63): Chybělo mu 10 milionů! Před smrtí o ně bojoval Tereza Kühnelová

Na jeho slova ale bohužel nedošlo. Jeho zdravotní stav se začal od července 2017 rychle zhoršovat. Údajně měl mít i rakovinu. S nemocí bojoval po svém - držel třeba drastické diety. Vážnou chorobu se podle všeho snažil vyhladovět stejně jako producent Jiří Pomeje (†54) a pil jenom různé ovocné a zeleninové džusy.

Jenže stejně jako u známého herce a dabéra, ani  u Mladého to nepřineslo kýžený výsledek. Oslabený organismus se naopak více vyčerpával. „To nebyla dieta, ale hladovka! Pepa se jen usmíval a ukazoval, jak mu padají kalhoty a visí na něm triko,“ popisoval František Jeništa, majitel restaurace U Čeréza v pražských Kolovratech. Právě v Kolovratech Mladý s manželkou a dcerou žil v rodinném domě.

Bavič, jenž na pódiu tvořil nezapomenutelnou dvojici s Josefem Aloisem Náhlovským, tehdy prodělal několik operací, například s ledvinami. „Pak musel ještě na operaci se žaludkem nebo slinivkou, to si přesně nepamatuju. Potom šel na nějaký zákrok kvůli plicím. Nemohl dýchat. Pamatuju, jak mi radostně říkal, že zítra mu přivezou domů bombu na dýchání,“ tvrdil Jeništa.

Komik se sice v jeho lokále pak už neobjevil, hospodský s ním byl ale v neustálém telefonickém kontaktu. Naposledy spolu hovořili tři týdny před jeho skonem. „To už se mu moc špatně mluvilo, ale říkal, že se za náma přijde podívat.“

VIDEO: Nešťastný Náhlovský na pohřbu Mladého (†63): Umřela mi část rodiny!

Video
Video se připravuje ...

Nešťastný Náhlovský na pohřbu Mladého (†63): Umřela mi část rodiny! Tereza Kühnelová, Jan Jedlička

Tehdy ovšem netušil, že má kamaráda už několik dnů v nemocnici. „To jsem se dozvěděl od známých, až po jeho smrti. Prý tam už hodně dnů ležel a hadičky měl zastrčené úplně všude,” pokračoval Jeništa se slzami v očích. V neděli 6. května Mladý své nemoci a komplikacím s ní spojenými podlehl.

„Byli jsme v šoku, nikdo tohle nečekal. Nikomu neřekl, že ho trápí tahle zlá nemoc. Musel být nesmírně silný, že tohle dokázal v celých Kolovratech utajit,“ obdivoval s odstupem času Jeništa muže, po kterém v českém šoubyznysu zůstala velká díra...

Fotogalerie
34 fotografií