Bohdalová měla Karla Gotta od startu jeho kariéry velmi ráda. Jakmile se v 60. letech proslavil v západním Německu, začal díky tomu vydělávat spousty peněz a stal se tak štědrý ke svému okolí.

„Když byly bony, on k tomu měl blíž než já, která jsem tady byla zavřená, tak on a jeho parta jezdili do ciziny. A za ty valuty jim to přepočítávali,“ začala své vyprávění Bohdalová.

„Ty bony se prodávaly za 5 korun, ale to byla dobrá cena. A Karel mi je dával za čtyři. Já jsem si tak díky němu koupila první pětistovku fiata,“ řekla filmová a divadelní legenda v on-line vysílaném rozhovoru z divadla Lucie Bílé (55).

Červený Fiat 500 dostal i své jméno, jako jediný z vozů známé herečky. „Žádné moje auto se nikdy nijak nejmenovalo. Akorát Prcek existoval. Měla jsem ho asi nejraději. Když jsem špatně parkovala, čtyři lidi ho klidně přenesli z místa na místo,“ prozradila před časem.

Bohdalová ale kromě hezkých zážitků se Slavíkem promluvila i o jeho pohřbu, kde měla v říjnu 2019 klíčový proslov. „Nejhorší bylo to udržet, abych nebrečela. Já jsem docela citlivý člověk, i když na to nevypadám. Tady jsem si říkala, jestli já to neudržím…,“ popisovala s viditelnými slzami v očích. „Jednou jsem měla stejný pocit, když mi zemřela maminka a to jsem ten den musela hrát. V textu mi ji to připomnělo a přelilo mě to,“ vzpomínala herečka.

Proč se nevzali?

Maminka Karla Gotta Marie (†66) si za života moc přála, aby se oženil právě s Jiřinou Bohdalovou. Té se ale jako mladý chlap vůbec nelíbil. „Jako mladíček nebyl nic moc, ale jakmile začal jít do věku, začal být můj typ,“ přiznala před časem a objasnila i to, proč nakonec k vytoužené veselce nedošlo. „Protože se nechtěl ženit!“

Na chalupě pak měla dlouhou dobu společnou fotku s Gottem, na které bylo věnování pro její dceru Simonu Stašovou (66): „Simonce budoucí táta Karel Gott.“ Snímek ale někdo herečce ukradl...

Čestné místo má tak nyní ve vile Bohdalové obraz, který od Gotta dostala ke svým 85. narozeninám. Slavík v roce 2016, kdy bojoval s rakovinou mízních uzlin, namaloval, jak si herečku bere za ženu

Všechny její zážitky s auty

Jiřina Bohdalová i v pokročilém věku řídí. Tvrdí, že je dobrou šoférkou. „Teď kolem mě jezdí tolik bláznů, že i já musím být opatrná,“ prohlásila. Sama má ale také za poslední roky pár ťukanců na svém kontě. Za některé mohla, za jiné ne.

Když před časem narazila v Praze do tramvaje, vina byla na její straně. „Proti mě jela tramvaj a já jsem do ní nabořila. Nevím, asi jsem byla zamyšlená... Tramvaják vylezl a povídá: Ježímarjá, paní Bohdalová, kam jste koukala, já vás viděl! A já na něj začala křičet: Vy jste mě viděl, to jste nemohl zahnout?,“ smála se po letech herečka.

Když natáčela film Neděle ve všední den (1962), vzal ji režisér Félix Máriássy (†55) projížďku svojí tehdy novou simcou. „Jenže blbec boural. Jiřina proletěla při nárazu předním sklem toho auta do hnoje. Doslova. Někde na vesnici byl nucen do něčeho narazit nebo ostře zabrzdit, a tehdy se ještě nepoutalo, pásy v autech nebyly, takže to Jiřina takhle odnesla. Seděli jsme s Janou Brejchovou v kavárně našeho hotelu Royale, a najednou vidím, jak do dveří vešlo strašidlo. Ženská, potrhané šaty, rozdrbané punčochy, které táhla za sebou, jak jí je střepy svlíkly. A to byla Bohdalka. Takhle tam přišla k autohavárii. Naštěstí v obličeji se jí nic nestalo, byla pomlácená jen po těle. Jak letěla tím sklem, chránila si obličej rukama, které měla poškrábané,“ zavzpomínal po letech režisér Václav Vorlíček (†88).

Oblíbeného mrňouse dala dceři

Fiat 500 byl představen v červenci 1957 jako nástupce modelu Topolino, nevážil ani 500 kilo a jezdil maximálně 85 km/hod. V 70. letech se prodával i v Československu, stával 49 000 Kč (průměrná mzda bývala pod 2000). V roce 1975 se přestav vyrábět, nicméně i s licenčními kousky se jich vyrobilo 4,25 milionu. 50 let po jeho představení se začal vyrábět nástupce Fiatu 500 a mrňous se znovu těší velké oblibě.

S malým fiátkem jezdila Jiřina Bohdalová několik let, než ho věnovala své dceři Simoně Stašové (66). „V jednadvaceti mi ho máma dala, to když jsem po škole na DAMU dostala angažmá v Českých Budějovicích. Abych mohla jezdit domů. To byl obrovský dar!“ prozradila Stašové před časem v Aha! pro ženy.

Ještě před tím si Prcka, jak autu doma říkali, půjčovala tajně. Aby se vytáhla před spolužáky z DAMU Oldou Kaiserem, Tondou Procházkou či Marcelem Vašinkou. Jednou jela maminka na natáčení a vůz si půjčili. „Natáčení odpadlo, máma se vrátila a fiátek pryč. Nepředpokládala, že bych byla schopná takové lumpárny. A zavolala policajty, že ho někdo ukradl. Chytili mě,“ smála se herečka, která pak tímhle červeným fiátkem jezdila až do Itálie za svou láskou, z které má syna Marka Ciccottiho.

VIDEO: Stašová o mámě Bohdalové: Prozradila něco, co se moc neříká...

Video
Video se připravuje ...

Stašová o mámě Bohdalové: Prozradila něco, co se moc neříká... Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
94 fotografií