Do hereckého nebe odešel kamarád, velký přítel počernického ochotnického divadla, Jiří Hálek,“ informoval na svém facebooku kamarád zesnulého herce Václav Hanák. „Milý Jirko, už teď nám chybíš, máme tě rádi. RIP,“ poslal také dojemný vzkaz do nebe.

Také na internetové filmové databázi ČSFD se již u jména Jiří Hálek objevil datum úmrtí 18.12. 2020. Herec, který se narodil v roce 1930 v Praze, přitom v září oslavil 90. narozeniny. Bohužel to pro něj bylo jubileum poslední.

Hálek ztvárnil neuvěřitelně velké množství rolí v mnoha filmech, seriálech i pohádkách a ačkoliv se leckdy jednalo o role epizodní či menší, vždy se divákům zapsal do paměti. Především si ho vybavíte coby ředitele v komedii Marečku, podejte mi pero! z roku 1976. Scéna, kdy se snaží vyřešit průšvihy kolem Kroupy st. v podání Jiřího Sováka (†79), je nezapomenutelná.

Zahrál si ale též ve filmech Jak svět přichází o básníky, Tři veteráni, Ostře sledované vlaky, Spalovač mrtvol či v pohádkách Jezerní královna, Čerte, tady straší! či O perlové panně

V posledních letech však rolí značně ubylo a v roce 2016 se Jiří Hálek dokonce nechal slyšet, že už hrát nechce. Po smrti jeho ženy scenáristky Ireny Charvátové (†65) trpěl totiž obrovskými depresemi. „Je mi zle, hrát už opravdu nemohu a nikdy už nebudu,“ prozradil tehdy deníku Aha! herec.

Fotogalerie
8 fotografií