Přestože Moučková byla od roku 1946 členkou KSČ, kam ji přihlásil právě agilní otec, a až do roku 1968 měla hvězdnou moderátorskou kariéru, postupně se od myšlenek, které jí vštěpoval, vzdalovala. „Kvůli politice jsme spolu přes deset let nemluvili. Když měl na jaře 1968 narozeniny, slavil je dvanáctého května, koupila jsem kytku a flašku, vzala děti a šla k němu na návštěvu. Ale hrozně jsme se pohádali, že jsem dubčekovec a zastánkyně pražského jara. Nakonec jsem od tatínka dostala ve svých čtyřiceti letech poprvé přes hubu,“ přiznala Moučková v knize 1968 očima 50 slavných osobností.

Video
Video se připravuje ...

Kamila Moučková Hana Höschlová, Aleš Brunclík

Osudný 21. srpen toho roku a události, které následovaly, pak Moučkovou od otce odtrhly úplně. Když se v lednu 1969 upálil Jan Palach (†20), byl to právě její táta, kdo veřejně pronášel lživé teorie o tom, že se student filozofické fakulty upálit nechtěl a že mu západní agenti nalhali, že se jedná o bezpečnou látku - takzvaný studený oheň. „To byla prasárna, co udělal můj tatínek, to se jinak nedá nazvat. Ale s tím studeným ohněm to nebyl jeho výmysl, to mu někdo nakukal. Dozvěděla jsem se od historiků, že jim byl zavázaný. Chtěli ho popravit už během procesu se Slánským a KGB nařídila, ať to nedělají, ať si ho raději zavážou,“ vysvětlovala moderátorka, která musela odejít z veřejného života. „Nevím, co bych dělala já na jeho místě. Mě nikdo nikdy netloukl, nemučil. Ovšem to, co řekl, bylo strašný.“

Usmíření před smrtí

Vilém Nový zemřel 1. března 1987 a Kamila se s ním usmířila až krátce před smrtí. „Když jsem ho poprvé po té době navštívila, tak jen s tím, že se nikdy nebudeme bavit o politice,“ uzavřela rázná Moučková. Ta zemřela toto úterý 24. listopadu.

VIDEO: Zemřela Kamila Moučková (†92): Jak mluvila o zhoršujícím se zdraví?

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Kamila Moučková (†92): Jak mluvila o zhoršujícím se zdraví? Hana Höschlová, Alexandr Malachovský

Fotogalerie
25 fotografií