„Nemám vůbec chuť. A měl jsem ji vytříbenou. Ani víno na jazyku mi už nic neříká,“ svěřil deníku Aha! Postránecký šest týdnů před smrtí, když zdárně namluvil poselství zapáleného vinaře Michalici pro snímek 3Bobule. A hned nato podlehl rakovině jícnu.

VIDEO: Poslední díl Václava Postráneckého v Krejzových!

Video
Video se připravuje ...

Poslední díl Václava Postráneckého v Krejzových už dnes! Jak se rozloučil? FTV Prima

Pěkná tradice

A protože na farmě Pálava u Mikulova v pondělí pořádá producent všech tří Bobulí Tomáš Vican vzpomínku na Postráneckého, chystají se tam hercova manželka a bývalá baletka Helena (73), syn Vilém (31), jenž vystudoval filmovou akademii v Písku, i dcera Lucie, která hereckého barda učinila šťastným dvojnásobným dědečkem. „Vzpomínkový den na Václava proběhne v rámci akce Hurá léto na farmě Pálava, které se Vašek vždycky tak rád zúčastňoval,“ říká Vican, jehož vinařství se stal Postránecký kmotrem, stejně jako farmy Pálava, kde se vyrábějí domácí sýry.

Jeho nápad

A byl to právě hercův nápad, že by k té či oné odrůdě vína měl ladit určitý sýr. „Máme všechny možné, kraví, kozí, ovčí, s bylinkami, levandulí, dokonce s kávou, ten je výborný k červenému vínu. Václav měl ale nejraději ten vyzrálý s ořechy, co se nechává uležet minimálně dva roky,“ prozrazuje Vican, který herce zásoboval i v nemocnici. Postránecký ke své velké lítosti už ale nemohl debužírovat, chuť byla ta tam.

Bude se radovat s nimi

Postránecký sice přišel o chuť, ale ochutnávku si za něho dopřeje alespoň rodina. Na večeru věnovaném hereckému bardovi se nebude jen koštovat, ale i besedovat. Před půlnocí Kinematograf bratří Čadíků promítne pod širým nebem Postráneckého poslední film 3Bobule, který měl minulý týden v kinech premiéru. „Václav se tam určitě bude radovat s námi,“ míní Vican.

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Václava Postráneckého (†75): Zlomení kolegové před rakví

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Václava Postráneckého (†75): Zlomení kolegové před rakví redakce Blesk

Fotogalerie
33 fotografií