Rakovinu jícnu tajil představitel Bedřicha Pavlíčka z populárního seriálu Vinaři poměrně dlouho. Náznak, že se něco děje, spatřili diváci v hercově strhané tváři a chatrném vzezření. Postránecký v roce 2018 prodělal operaci břišní dutiny, tu nejhorší možnou diagnózu ale stále držel pevně pod pokličkou. Nakonec se přeci jenom rozhodl povědět o zhoubné nemoci veřejnosti. Protože chodil na chemoterapii a čekaly ho velké zákroky, jeho zdravotní stav by se tak jako tak provalil. Přesto o nádoru nerad diskutoval a nezabředával do detailů.

Ačkoliv se práce nechtěl vzdát a několik dalších měsíců pokračoval v natáčení seriálu Krejzovi a Prima Receptáře, na podzim už hraní musel pověsit na hřebík a bojovat o vlastní život. Operace proběhla na první pohled dobře, záhy ale Postránecký a jeho rodina obdržely ty nejsmutnější zprávy – rakovina metastazovala do celého těla. Svůj boj prohrál.

Herec z legendárního filmu S tebou mě baví svět chtěl poslední dny života strávit v rodinném kruhu. Z nemocnice ho propustili do domácí péče, a přestože mu rakovina způsobovala doslovná muka, pobyt na lůžku za šustění bílých plášťů by mu pravděpodobně jen přitížil. Před svou smrtí stihl ale ještě pro film 3Bobule namluvit pár větiček jakožto bodrý Michalica.

„Dělej víno, jaký sama chceš pít, a hledej, dokud v něm nenajdeš výjimečnost – a pak znova a znova každý rok…“ zazní například ve třetím filmovém pokračování, jež kvůli pandemii koronaviru muselo svou premiéru odsunout.

Postránecký zemřel v klidu a obklopen svými nejbližšími ve svém domě v Říčanech. Na posledním rozloučení v Národním divadle vyplulo na povrch hercovo další pevně střežené tajemství – byl dlouholetým členem řádu Evropských rytířů vína. Se stuhou kolem krku a řádem pevně připnutým na hrudi přišli rytíři svému zesnulému kolegovi vzdát tichý hold.

VIDE: Připomeňte si rozloučení s Václavem Postráneckým 

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Václava Postráneckého (†75): Zlomení kolegové před rakví redakce Blesk

Fotogalerie
82 fotografií