Páteční zádušní mše, kterou sloužil Mgr. Jan Kotas, rektor arcidiecézního kněžského semináře, byla už druhým rozloučením se slavným cestovatelem. To první proběhlo v úzkém rodinném kruhu už minulý týden, a poté byly Stinglovy ostatky uloženy v rodinné hrobce na Slavíně.  

„S ohledem na stávající opatření se konala pouze pro sto lidí z řad nejbližších přátel pana doktora Stingla, z toho důvodu to nebylo ani dopředu medializované,“ řekl Blesku Stinglův spolupracovník Adam Chroust.

V uplynulých dnech se se Stinglem jeho přátelé a kolegové rozloučili i jedním netradičním způsobem. Na jeho počest se rozjeli do všech nejvzdálenějších geografických koutů Česka, cestu zakončili v Čihošti, která je geografickým středem republiky. Chtěli alespoň takto v omezených podmínkách vzdát hold cestovatelově touze navštěvovat ty nejvzdálenější končiny.

Na mši bohužel chyběl jazzman Laďa Kerndl (75), který se se Stinglem přátelil a který se s ním dal dohromady během společných cest. Je totiž po operaci ruky. „Seznámili jsme se už v dobách, kdy jsem vystupoval na zaoceánských lodích. On byl jediný český pasažér, kterého jsem během cest do Panamy a na ostrov San Blas potkal. Nosil jsem mu foťáky, chodil jsem tam s ním za indiány a podobně. Byli jsme v kontaktu až do jeho posledních chvil. Ještě o Vánocích jsem s ním mluvil, domlouvali jsme právě ten křest, kde měl být ještě se Stevem Lichtagem a Jiřinkou Bohdalovou. Nikdy na něj nezapomenu,“ řekl Kerndl po cestovatelově smrti. 

Stingl procestoval 150 zemí, podnikl 14 cest kolem světa, ovládl 17 jazyků a dialektů a je jediným Čechem, který se stal náčelníkem indiánského kmene.

Fotogalerie
37 fotografií