Naděžda chovala hlavně boxery, provázeli ji všude. Když dávala hodiny svým žákům, leželi spořádaně pod piánem a přihlíželi. Světově proslulá sopranistka byla pro zpěv zřejmě předurčená. Prý už když přišla na svět, měla silný hlas čtyřletého dítěte. V 15 letech poprvé vystoupila jako záskok se sopránovým sólem po boku velikánů Eduarda Hakena a Beno Blachuta.

Můj život byl řetěz šťastných náhod,“ říkala podle přátel spokojeně. Žádná hořkost z nesplněných snů. „Všechny postavy, po nichž jsem toužila, mi byly dopřány, profese mi nezůstala nic dlužná,“ byla spokojená Kniplová. V 90. letech vedla katedru zpěvu a operní režie na akademii múzických umění.

Známý je její postoj k ceně Thálie, kterou jí Herecká asociace chtěla v roce 2011 udělit za celoživotní mistrovství. Naděžda ji odmítla. Myslela si, že měla cenu dostat dřív a o žádný milodar nestála. Zato si v roce 2014 ráda převzala zlatou pamětní medaili akademie múzických umění. S Naděždou Kniplovou, zlatým hlasem Libuše i Kostelničky, se přišli rozloučit například kolegové jako Andrea Kalivodová, Ivan Kusnjer, Anda-Luise Bogza a Alžběta Poláčková.

VIDEO: Operní diva Andrea Kalivodová se chystá na ples: Vybrané šaty jí museli zmenšit!

Video
Video se připravuje ...

Operní diva Andrea Kalivodová se chystá na ples: Vybrané šaty jí museli zmenšit! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

 

Fotogalerie
16 fotografií