Podle vyprávění Reginina otce, který v 50. letech absolvoval povinnou základní vojenskou službu u pohraniční stráže v Chodové Plané, zachránil malého Jiřího právě on, když ho jeho matce vyrval z náručí a schoval ho v kasárnách. „Tatínek zasáhl, bál se, že by je mohli zastřelit,“ tvrdí vědma, která by ráda tento příběh osobně dovyprávěla i samotnému, dnes již dospělému Štěpničkovi.

„Ano, pamatuji se, že jsem byl nějakou dobu v kasárnách. Bylo mi něco přes tři roky, nějaké střípky z toho ve mně ale zůstaly,“ zavzpomínal pro Aha! představitel primáře Bojana z primáckého seriálu Modrý kód. „Pamatuji, že mi máma řekla – budeš mít narozeniny, jedeme do Karlových Varů za tátou, dostaneš kolo, které si tak moc přeješ,“ říká Jiří, kterému maminka pochopitelně neřekla pravdu, kterou by nepochopil – tedy, že utíkají před komunisty do Německa. Jenže přechod přes hranice byla komunisty předem naplánovaná past. Převaděč je dovedl přímo do rukou StB.

Malý Jiřík skončil po kasárnách a dodnes si na něco z dávných časů vzpomíná. „Pamatuji, že jsem měl na sobě námořnický kabátek se stříbrnými knoflíky. Byl těžký, protože maminka mi do něho v kapsách zašila rodinné šperky,“ lovil z paměti Štěpnička s tím, že kapsy mu tehdy v kasárnách odpárali. „Udělal to člověk, který to tam vedl. Ty kapsy přede mnou schoval do šuplíku psacího stolu.“

Chlapečkovi to vysvětlovali tak, aby mohl kabátek pohodlně nosit. Při odchodu mu prý kapsy zase vrátí, slibovali. „Nikdy jsem je už ale neviděl! Byla v nich zlatá tabatěrka, hodinky a další šperky, které jsem měl mámě pomoct přenést,“ líčí herec a dabér. Z kasáren putoval do dětského domova, zatímco jeho matka si v komunistickém vězení musela odsedět deset let.

Nyní český hlas Harrisona Forda (77) lyžuje v rakouském Kitzbühelu, s vědmou Reginou se prý hned po návratu moc rád sejde. Ovšem nerad by omdlel, říká. Přesně to se totiž stalo jeho mamince. „Když máma po návratu z vězení hrála v Realistickém divadle, přišel za ní jeden pán s prosbou o podpis. A potom si chtěl povídat. Máma mu říká, že už nemá čas, a on – to jsem já, který vás tenkrát na hranicích zadržel. Máma málem omdlela,“ odtajnil Štěpnička.

Ten se narodil malíři Janu Samcovi a Jiřině Štěpničkové v Londýně, kde byla herečka na studijní cestě. Po návratu rodiny do vlasti došlo k únorovému puči a Štěpničkové bylo stříbrné plátno zapovězeno. Po roce 1948 dostala nastrčený dopis od režiséra Františka Čápa (†58) z Německa, který jí údajně napsal: „Přijeď, holka, mám pro tebe práci…“ Doma měla nouzi o role, a tak se pro emigraci rozhodla. Jenže skončila ve vězení.

Příběh Jiřiny Štěpničkové zanedlouho ožije také na obrazovkách České televize. Režisér Viktor Polesný (71) natočil film Past podle stejnojmenné knihy Šárky Maixnerové (52). Do hlavní role obsadil Zuzanu Stivínovou (46).
Fotogalerie
33 fotografií