"Odešla po dlouhé nemoci dnes odpoledne," napsala na sociální síti Kateřina Černá Grofová, která doprovází umírající na poslední cestě. Farář Tomáš Boněk z Obce křesťanů ČR přiblížil, jak probíhaly její poslední okamžiky. "Táňa Fischerová přijala v pondělí 23. prosince svátost posledního pomazání. Odešla do světla svaté vánoční doby smířená a zářící," uvedl. 

"S hlubokým smutkem v srdci...byla další úžasnou záštitou projektu Galerie od roku 2013," napsala na facebook Galerie pro onkologické pacienty a podporující umělce. Její ředitelka Irena Kraftová na sociální síti uvedla, že s ní naposledy mluvila před několika měsíci. "Říkala, že je nemocná, ale stále měla ten svůj krásný úsměv," napsala. Podle informací Blesku bojovala Táňa Fischerová se zákeřnou rakovinou. 

"Dnes odpoledne umřela má nejlepší přítelkyně Táňa Fischerová. Každý nese odchod svých nejbližších jinak. Já těžce a dlouho. S Táňou jsme byly před 45 lety ve stejném angažmá, s Táňou jsme čekaly ve stejnou dobu dítě, s Táňou jsem se radila, smála i plakala. S Táňou jsme na sebe byly napojené. S Táňou nezištnou, statečnou, sofistikovanou, vzdělanou. S Táňou krutě upřímnou, citlivou, urputnou, ochranitelskou. S Táňou trpící, smějící se stejným věcem. S Táňou bojovnou, bojující, milující, milovanou, krásnou ve svém křehkém těle se silným svobodným duchem. Táňa byla jako anděl šustící křídly pro každého, kdo potřeboval pomoc. Leť, Taňuldo, nahoře Tě asi potřebují. Nikdy nezapomenu," napsala dojemné vyznání na svůj profil na facebooku Dagmar Havlová.

Znali jsme se celý život. Byli jsme si velmi blízcí. Je to strašné, zvláště nyní o Vánocích, kdy si obzvláště přejeme pro naše blízké jen to nejlepší, drahá Táňa odešla,“ řekl Blesk.cz herec Jan Kačer, s nímž Fischerová roky uváděla adventní koncerty České televize.

„Teď jsem to slyšela ve zprávách, je to moc smutné,“ řekla Blesku herečka Ilona Svobodová. Tu s Táňou Fischerovou pojila láska k jednomu muži, muzikantovi Petru Skoumalovi. S ním měla Táňa Fischerová syna, u kterého se po narození projevila těžká dětská mozková obrna. Skoumal od nich za krátko odešel. S Ilonou Svobodovou, kterou pak pojal za manželku, měl syna Filipa.

"Bože. Zemřela Táňa Fischerová. Nedávno jsem za ní seděla v lavici kytlického kostelíčku... To je smutná zpráva. Pokoj její duši," napsala na sociální síť spisovatelka blízká Václavu Havlovi Irena Obermannová.

"Ach! To mě moc mrzí. Upřímnou soustrast," reagovala na smrt herečky hudebnice Marta Topferová.  

"Bojoval-li jsem za zachránění jakékoliv památky, Táňa Fischerová mne vždy podpořila. Děkuji Vám, Táňo. Ať je Vám země lehká," vzpomíná na herečku a dobrodějku Martin J. Kadrman ze společnosti bojující o záchranu orlickoústeckého nádraží.         

Herečka Táňa Fischerová proslula svým křehkým a oduševnělým projevem a vedle herectví se již řadu let věnovala také charitě a politické činnosti. Působila v nadacích a občanských sdruženích, v letech 2002 až 2006 byla poslankyní a v roce 2013 kandidovala jako nezávislá v prezidentských volbách, které v druhém kole vyhrál Miloš Zeman. Fischerová získala v prvním kole 3,23 procenta hlasů. Hlasovalo pro ni 166.211 lidí, což označila za úspěch.

Táňa Fischerová se narodila v Praze, jejím otcem byl divadelní režisér Jan Fišer, který byl za války vězněn v Terezíně a Osvětimi. Fischerová studovala herectví na Janáčkově akademii múzických umění, školu ale nedokončila. Během své herecké kariéry působila v Činoherním klubu, ze kterého ale musela v roce 1973 odejít. Čtyři roky odehrála v Divadle Jiřího Wolkera, odkud odešla po narození syna Kryštofa. Musela se vyrovnat s jeho postižením a profesi přizpůsobit rodině. Stálé angažmá už nevzala. Hostovala v různých divadlech a měla štěstí. Dělala s Evaldem Schormem třeba v Černém mnichovi nebo ve Vivisekci, pracovala s Janem Kačerem.

Filmy točila s Antonínem Mášou, Jaromilem Jirešem, Miloslavem Lutherem nebo Karlem Kachyňou. Na filmovém plátně se poprvé objevila pod režijním vedením Vladimíra Čecha v československém dramatu Kohout plaší smrt v roce 1961. Hrála také například ve filmech Hotel pro cizince (1966), Lev s bílou hřívou (1986) nebo Svědek umírajícího času (1989). Po roce 1989 se objevila například v seriálu Konec velkých prázdnin (1994).

V roce 2002 byla jako nezávislá na kandidátce Unie svobody-DEU zvolena do Poslanecké sněmovny a do roku 2006 působila ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu či stálé komisi pro kontrolu činnosti BIS. V roce 2006 kandidovala na Praze 2 do Senátu, postoupila do druhého kola. I další pokus o návrat do Sněmovny byl neúspěšný.

V posledních letech si lidé herečku Táňu Fischerovou spojovali především s její charitativní činností. Byla také vyhledávanou recitátorkou a moderátorkou nejen charitativních akcí. Koncem března 2013 se stala předsedkyní Českého helsinského výboru a byla ve vedení Národní rady osob se zdravotním postižením, členkou organizace Amnesty International nebo správní rady Nadace Vize 97. S Martou Kubišovou a Janem Kačerem moderovali televizní Adventní koncerty.