Jaký bude průběh sobotního rekviem za Karla Gotta v katedrále svatého Víta? „To zveřejníme, až se dohodneme s rodinou. Teď chceme být zdrženliví a nechceme nic komentovat,“ řekl v pondělí Blesku Vladimír Vořechovský z Úřadu vlády ČR. Podobně mluvil i hradní protokolář Vladimír Kruliš.

Blesku se ale podařilo zjistit, že areál Hradu má zůstat v sobotu otevřený pro veřejnost. Pozůstalí také měli dostat nabídku na umístění velkoplošné obrazovky na nádvoří před katedrálu, kde by lidé mohli sledovat přenos zádušní mše. Ta totiž bude probíhat ve svatostánku jen pro zvané hosty. Zda tam bude umístěna, záleží nyní na rozhodnutí Gottovy rodiny.

Na obřích obrazovkách už sledovali lidé například přenos ze státního pohřbu Václava Havla v prosinci 2011. I ten se konal v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, záběry z něj pak lidé mohli vidět na různých místech po celém Česku. Široká veřejnost se se Slavíkem může rozloučit už v pátek. Pietní místo bude na Žofíně na pražském Slovanském ostrově. Otevřeno bude od osmi hodin ráno do desáté hodiny večerní.

Doprava a bezpečnost

■ Na davy lidí, které přijdou na páteční pietu na Žofíně, se už chystá i pražský dopravní podnik. „Tramvaj číslo 17 bude obousměrně odkloněna přes zastávky Národní třída a Myslíkova,“ řekla Blesku jeho mluvčí Aneta Řehková.

■ Chystá se také posílení dopravy metrem, seznam konkrétních opatření má být zveřejněn v úterý.

■ Na nápor až 100 tisíc lidí se chystají i železniční a autobusoví dopravci, kteří jsou připraveni na pátek posílit spoje. 

■ Na mimořádnou situaci se chystají také policisté. „Bude nastaveno adekvátní bezpečnostní opatření, jeho konkrétní podobu zveřejníme během středy,“ řekla Blesku policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Chcete celou knihu takového čtení? Koupit můžete na online iKiosek – vaší ishop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

Kniha Navždy božský je v prodeji za 99 Kč.
Autor: Blesk

VIDEO: Karel Gott - Pretty Woman

Video
Video se připravuje ...

Karel Gott - Pretty Women youtube.com/georgecuthbert

Fotogalerie
117 fotografií