Přiznání leukémie * léčba a prognóza * vyjádření Karla Gotta * dřívější rakovinapodpora

O zdraví Karla Gotta se spekulovalo už během léta, když zrušil plánovaný narozeninový koncert i své vystoupení na festivalu Benátská!, což mělo být jeho jediné veřejné vystoupení v létě. Blesk se proto Mistra zeptal přímo na jeho zdraví a dostal odpověď.

Karel Gott přiznal leukemii

„Před čtyřmi lety jsem pro agresivní nádor podstoupil velmi intenzivní léčbu, která vedla k jeho úplnému vymizení. Zhruba před rokem a půl se u mě objevila porucha krvetvorby v podobě myelodysplastického syndromu,“ přiznal Karel Gott zdravotní problémy.

Zároveň dodal, že navzdory léčbě přešlo jeho onemocnění v akutní leukemii.  Zpěvák se ale nemoci nezalekl. Pravidelně dojížděl na výměnu krve, což ale nestačilo a navzdory snaze lékařů se u Karla Gotta rozvinula akutní leukemie. Ani to jej nerozhodilo. „Podstupuji ambulantní léčbu a dojíždím do nemocnice na kontroly, v rámci kterých lékaři sledují můj celkový zdravotní stav,“ vysvětlil zpěvák.

Karel Gott se tak svěřil do péče stejných expertů, jako v roce 2016. Znovu tak dojíždí do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Akutní myeloidní leukemie – léčba a prognóza

Karel Gott přiznal, že trpí akutní myeloidní leukemií. Jde o formu rakoviny krve, která vzniká především u starších lidí. Lékaři ovšem neví, co ji způsobuje. Základem léčby je pak chemoterapie. Pokud je po chemoterapii stav pacienta dobrý, přistupuje se následně k transplantaci krvetvorných buněk. V opačném případě se zahajuje paliativní léčba, která má za cíl prodloužit jeho život a zlepšit jeho kvalitu.

Prognóza u tohoto druhu rakoviny se v posledních desetiletích příliš nezvýšila a nadále je špatná. Lidé starší  60 let mají přibližně 50 % šanci na úplné vymizení příznaků. Ani úspěch úvodní léčby ovšem nemusí znamenat definitivní poražení nemoci. U 85 % vyléčených pacientů se nemoc vrací do tří let.

Karel Gott: Nechtěl jsem se nechat litovat

Po přiznání pro deník Blesk, se Karel Gott rozhodl o rakovině promluvit i na svém facebookovém profilu. „Nechtěl jsem vás zatěžovat svými problémy, nejsem ten, který by o svém soukromí, zvláště zdraví, veřejně sám mluvil a nechával se tak litovat. Se svou nemocí jsem se chtěl díky špičkovému týmu prof. Trněného vypořádat sám, po boku své manželky a mých nejbližších,“ popsal, co ho vedlo k otálení s přiznáním toho, že trpí akutní leukemií.

Zároveň ve svém vyjádření ale uvedl, že se rozhodl svůj zdravotní stav oznámit, aby předešel spekulacím. „Jsem rád, že mohu být doma v kruhu rodiny. Právě dokončuji svou autobiografii, která nakonec vyjde až zpočátku jara příštího roku. Před pár dny jsme dotočili záběry pro celovečerní dokumentární film o mém životě a přidávám i fotografii, která vznikla při natáčení... Váš Karel,“ přiblížil na závěr svého statusu své plány.

Karel Gott rakovinu už jednou porazil

Nejde přitom o první boj Karla Gotta s rakovinou. Na podzim roku 2015 ho manželka Ivana Gottová odvezla do IKEM, když se mu udělalo zle. Následné vyšetření ukázalo, že zpěvák prodělal náhlou příhodu břišní.

27. října 2015 proto Karel Gott podstoupil operaci, která však zpěvákovi přinesla závažnou diagnózu – rakovinu mízních uzlin. Další léčba ovšem přišla rychle. Už prvního listopadu byl zpěvák převezen z IKEMu do Všeobecné fakultní nemocnice a 3. listopadu podstoupil první chemoterapii.

Následovalo dalších pět kol léčby, která způsobila i to, že zpěvák strávil vánoční svátky na nemocničním lůžku místo domácího pohodlí. Poslední kolo chemoterapie podstoupil na konci února 2016. V březnu se pak Karel Gott dozvěděl, že rakovinu překonal.

Slova podpory se hrnou ze všech stran

Zpráva o zdravotním stavu Karla Gotta zasáhla i jeho známé kolegy. Jeho bývalý tajemník Jan Adam ji označil za totální šok. „Vždycky jsi byl, jsi a budeš absolutní vítěz. Věřím, že opět vyhraješ! Vím to!,“ vzkázal mu.

Slova podpory pro Karla Gotta měla i zpěvačka Leona Machálková, kterou přitom rakovina před třemi lety připravila o životního partnera Bořka Šípka. „Absolutně doufáme, že se vše zase v dobré obrátí. Posíláme s Arturem tuny energie... máme tě moc rádi, Karle,“ poslala zpěvákovi slova podpory i za svého syna.

Mezi dalšími, kdo přinesl slova podpory, nechyběl ani herec Jiří Krampol, který má přitom sám dost starostí s manželkou Hankou. „Milý náš Kájo, děkujeme za otevřenost... moc na Vás myslím a modlím se za Vaše uzdravení. Hodně sil Vám i celé rodině. Mám Vás ráda. S úctou a láskou, M.,“ vzkázala pak Gottovi Monika Absolonová.

Video
Video se připravuje ...

Gott přiznal akutní leukémii! A Postránecký posmrtně dostane prestižní cenu Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
15 fotografií