Známý scenárista Jiří Hubač se pral se strašlivou chorobou dlouhou dobu, jeho nejbližší však o jeho vážném zdravotním stavu veřejnost neinformovali. Po měsíci a půl zemřel Hubač v nemocnici v Motole. Patřil mezi nejtalentovanější scenáristy své doby, přestože do roku 1955 pracoval jako konstruktér a v Československé televizi začínal původně jako dramaturg. Po smrti Jaroslava Dietla (†56), autora slavné Nemocnice na kraji města, byl mnohými režiséry a především televizními diváky považován za jeho nástupce. A nutno přiznat, že po právu.

Prvním Hubačovým plodem jeho televizní tvorby byla inscenace Zítra a pozítří z roku 1963, téhož roku však spolupracoval s Dietlem na dnes mnohem oblíbenějším dílu, humoristickém seriálu Tři chlapi v chalupě. O tři roky později pak stál jako autor u zrodu dalšího seriálového skvostu jménem Eliška a její rod. Divácký úspěch zaznamenaly i seriály Dobrá voda a především Sanitka z roku 1984, k němuž v roce 2013 přibylo hvězdně obsazené pokračování. Vzhledem k tomu, že zemřel koncem září roku 2011, se na něm už autorsky nepodílel a scénář napsal jeho syn Ivan (68).

Svůj osobitý styl, kdy v ději podrobuje hlavní hrdiny těžkým životním zkouškám, vtiskl i do televizních filmů, namátkou třeba Dlouhé podzimní odpoledne, Pozdní léto, Tažní ptáci, Nezralé maliny nebo velmi ceněný Ikarův pád, kde v hlavní roli exceluje Vladimír Menšík (†58). Do zlatého fondu se, na základě divácké oblíbenosti, navěky zařadil i snímky Učitel tance s Martinem Dejdarem (54), Fany s Jiřinou Bohdalovou (90), a především hořkou komedií Babí léto, za jejíž scénář získal Českého lva. Film se stal navíc takzvanou labutí písní herce Vlastimila Brodského (†81), jenž si nedlouho po natáčení vzal vlastní rukou život.

Není tajemstvím, že role psal hercům na tělo, a mnozí umělci si o ně přímo říkali – například výše zmiňovaná Bohdalová. S Hubačem přitom spolupracovala pouze třikrát: na divadelní Generálce, Domě na nebesích a filmové Fany. Stálo to ale za to. Za roli Fany, slaboduché ženy, která se dostává do péče své starší, rázné sestry v podání Jiřiny Jiráskové (†81), oblíbená „Bohdalka“ dokonce dostala Českého lva coby nejlepší herečka v hlavní roli.

VIDEO: Trailer k filmu Babí léto

Video
Video se připravuje ...

Trailer k filmu Babí léto Youtube.com

Fotogalerie
33 fotografií