Herec Václav Neužil v současné době točí film o legendárním českém běžci Emilu Zátopkovi, pod režisérskou taktovkou Davida Ondříčka (50). Aby v roli působil co nejvěrohodněji, začal běhat, zhubl a také se ostříhal. Herec je pro dobrou roli schopen zkrátka obětovat všechno, včetně svého porostu na hlavě. 

Točím film o Emilu Zátopkovi s Davidem Ondříčkem. Teď od dvacátého srpna točíme znovu, takže to je teď moje hlavní náplň. Od ledna mám dietu, musel jsem zhubnout, aby to bylo uvěřitelné. Zároveň s trenérem od ledna běhám a už jsem se etabloval mezi běžci. Už snad víc běhám, než hraju," rozpovídal se Blesku herec o nové roli v průběhu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. 

Neužil si nemohl nechat ujít ani premiéru svého nejnovějšího filmu, pohádky Hodinářův učeň, která proběhla ve středu večer v kině Lucerna. Na společenskou událost ovšem dorazil v kulichu, kterým si zakrýval svůj podivný účes na hlavě. Na veřejnost ale kulichy nepatří, a tak musel z hlavy dolů! Všem přítomným se tak naskytl pohled na jeho vyholenou hlavu s porostem po stranách.

Když si jeho výtvoru na hlavě všiml herecký bard Viktor Preiss, zatvářil se velmi vyděšeně. On sám má totiž na hlavě účes podobný, přeci jen je ale o několik desítek let starší. Preiss v pohádce hraje, pro něj poněkud nezvykle, roli záporáka a natáčení si velmi užíval.

„Jsem šťastný, že jsem si mohl zahrát v téhle pohádce. Moje postava hodináře je záporná, což je vždy vděčná poloha. Mám ale vždycky pokušení v takové roli hledat i nějakou komiku a odlehčení, aby ji diváci nezavrhli úplně,“ svěřil se Viktor Preiss na festivalu ve Varech. 

„Je to chytrák a lakomec, který chce obejít osud a získat z toho pro sebe výhody. Ale je samozřejmě po zásluze potrestán,“ dodal herec. 

VIDEO: Václav Neužil o roli Emila Zátopka: Běhám víc, než hraju!

Video
Video se připravuje ...

Václav Neužil o roli Emila Zátopka: Běhám víc, než hraju! Martin Balcar, Aleš Brunclík

Fotogalerie
101 fotografií