Bývalá filmová hvězda, která je kvůli poúrazové epilepsii čtyřicet let v plném invalidním důchodu, se koncem loňského roku dostala do zdánlivě bezvýchodné situace. Od majitelky bytu, v němž prožila většinu života, totiž dostala výpověď a měla se do konce února vystěhovat.

„Nebudu slavit Vánoce, nevím, co bude, půjdu někam pod most...“ lamentovala se slzami v očích paní Ivanka, když ji v prosinci Blesk navštívil, aby jí pomohl nalézt řešení. To se také povedlo. Výpověď, kterou dostala, byla totiž podle námi oslovených právníků neplatná!

„Moc Blesku děkuji! Nevím, co by se mnou bez vaší pomoci bylo. Strašně se mi ulevilo,“ svěřila se paní Ivanka s úlevou. „Paní majitelka si se mnou po vašich článcích dala schůzku a dohodly jsme zvýšení nájmu o tři tisíce korun,“ prozradila. Může tak i se svým pejskem zůstat nejen v bytě, kde je zvyklá, ale i se sousedy, kteří jí pomáhají. Ani bez jejich podpory si neumí svůj život představit.

Jako sama žijící invalidní důchodkyně totiž musí obracet každou korunu v kapse. Zásluhou sousedů se povedlo na sociálním zabezpečení domluvit navýšení příspěvku na bydlení o zmíněné tři tisíce korun. „Sama jí každý měsíc přispívám tisícikorunou,“ řekla Blesku sousedka a hlavně kamarádka Jana Vondrášková (77), která Ivance pomáhá i jinak. „Ono jí, chudince, moc peněz nezbyde. Jen čtyři tisíce, ze kterých musí zaplatit léky, žrádlo pro pejska a jídlo pro sebe. Vyjde jen tak tak...“ dodává paní Jana.

Strachoval se i Pucholt

Ivančiny trable prožíval na dálku i její filmový parťák a celoživotní kamarád Vladimír Pucholt (76), který žije v Kanadě a padesát let ji ve vší tichosti dotuje. „Měl jsem o ni velký strach, protože trpí vážnou nemocí a každé takové rozrušení jen zhoršuje její epilepsii! Cítil jsem hroznou bezmoc,“ řekl Blesku po telefonu z Toronta.

„Nebýt Ivany, nikdy by nevznikl tak skvělý film, jakým jsou Starci na chmelu. Bylo tam sice hodně talentovaných lidí, ale právě ona tomu filmu dodala něco, co ho udělalo nesmrtelným,“ zdůraznil představitel Filipa. Pucholt byl přitom v té době nesrovnatelně větší herecká hvězda než Ivana, pro kterou byli »Starci« první a vlastně jedinou filmovou příležitostí.

Fotogalerie
19 fotografií