Fotbalista dorazil k soudu deset minut před začátkem líčení a jako obvykle si schovával tvář za tmavými brýlemi. Podle výrazu bylo znát, že nemá dvakrát dobrou náladu. Odmítal se s kýmkoliv bavit.

Před soudní místností se setkal se svou bývalou manželkou Renatou Řepkovou, se kterou se zcela bez emocí a odměřeně pozdravil. Pohledy si ale dál nevyměnili a Tomáš Řepka po celou dobu čekání hleděl do země.

U soudu se projednával spor, který se už táhne několik let. První dceři Veronice (22) Řepka dluží částku 840 tisíc Kč a na syna Tomasse (18) dokonce 1 530 000 Kč. Dohromady tedy 2 370 000 korun. Fotbalista už několikrát požadoval snížení výživného, které mu bylo v čase rozvodu vyměřeno na 131 tisíc korun měsíčně. Částka mu sice byla později snížena na 50 tisíc měsíčně na obě děti, ale ani to neplatil. V úterý se opět snažil přesvědčit soud o snížení alimentů.

Své druhé ženě Vlaďce Erbové dlužil Tomáš 175 tisíc Kč na alimentech. U soudu v Brně tak tvrdil, že nemá ani vindru a soudce se nad ním slitoval. Snížil mu alimenty tak, že už dluží jen necelých 20 tisíc korun.

Striptýz u soudu

Soud začal s půlhodinovým zpožděním. Nejdříve se ujala slova státní zástupkyně. Zatímco Tomáš Řepka šel dovnitř hned od začátku, jeho exmanželka Renata zůstala venku na chodbě. Souzen byl za přečin zanedbání povinné výživy. V jeho případě tedy, že od května 2015 neplnil vyživovací povinnost na Tomasse Řepku 25 tisíc korun měsíčně jeho matce Renatě Řepkové.

Také zaznělo, že soud v Brně snížil Řepkovi alimenty na syna Markuse na 2 tisíce Kč měsíčně. Tomáš se začal zpovídat. „Snažil jsem se a hledal jsem i doklady od zaměstnavatelů, kde jsem byl na zkušební dobu. Snažím se angažovat v rámci obecně prospěšných prací, nasmlouvat si tam kluky na individuální tréninky. Až mi skončí ty práce jako trest, mohl bych se tím živit. Nyní už jsem odpracoval 190 hodin. Po rozvodu už jsem nebyl schopen to platit, bylo mi to vypočítáno z platu, ještě když jsem hrál ve Spartě. Začínali jsme na 130 tisících, pak se to snižovalo. Snažil jsem se Renatu přemluvit, aby alimenty snížila z těch 25 tisíc měsíčně, že nejsem schopen je platit. Ale odmítla," obhajoval se Řepka.

Všechno jsem nechal manželkám

„Nemám ani žádný majetek, nic. Nechal jsem manželce nemovitost za tři miliony. Moje majetkové poměry nejsou žádné. Úspory padly v prvním i druhém manželství. Příjmy momentálně nemám. Vydělávám si hodinovými tréninky, ale to je almužna a pomáhá mi rodina. Jiný příjem nemám,“ dodal u soudu Tomáš.

„S Tomassem jsme se skoro rok vídali, chodili jsme na večeře, zápasy MMA, co jsem vydělal víc, tak jsem mu dával do ruky. Stýkali jsme se. Ale zničehonic po roce se kontakt ukončil a teď je to zase na mrtvém bodě. I když včera jsem se viděl s dcerou. Nevím, proč se to useklo. V roce 2012 jsem ukončil profesní kariéru, byl jsem zaměstnán ve společnosti Lordano, ale musel jsem odejít, protože exekučně mám zastavený řidičák a bez toho to nejde," vysvětloval. 

Pomáhá mi máma ze svého důchodu

„Dělal jsem správce, staral se o vozový park a tak dále. Teď jsem byl na úřadě práce, asi před měsícem, a bylo mi řečeno, že nemají pro mě zařazení, protože jsem skoro 30 let nevykonával praxi. Celý život jsem kopal fotbal, najednou jsem byl hozený do vody. Příjmy z knížek byly minimální, měl jsem jen procenta z prodeje a ty taky zabrali exekutoři. Nárazově mi pomáhá matka, ale je v důchodu, takže ty částky jsou minimální," přiznal zkrachovalý fotbalista.

A ve své výpovědi pokračoval. „Náklady na bydlení hradí přítelkyně. Podporu nepobírám, ani sociální dávky. První školu jsem synovi zaplatil, prestižnější školu. To mě stálo asi šest milionů. Teď chodí na sportovní gympl, hraje za Motorlet. Když jsem mu dával nějaké dárky, tak jsem si to evidoval a syn mi to vždycky podepsal. Přišlo mi to nedůstojné, ale měl jsem období, kdy jsem své ženě nevěřil, že jim ty peníze dá. Dal jsem jim 17,5 tisíce za rok 2017," řekl u soudu Řepka.

Soudkyni znovu požádal o snížení výživného, tak jak to udělal už v roce 2014. Ta se ale ohradila s tím, že když v období od ledna do prosince 2018 vydělával v Lordanu 9 tisíc Kč měsíčně, alimenty platil pouze 500 Kč.

Řepka se ale bránil a přinesl soudkyni ústřižky, které mají doložit, že platil víc. „Neměl jsem stálý příjem, vydělával jsem si tím, že jsem chodil na akce. Někdy byla za devět tisíc, někdy za osm. Pak jsem si půjčoval peníze. Syna kontaktuju, píšu mu, ale nereaguje. Snažil jsem se jim volat,“ uvedl. A na závěr dodal, že jeho žena Renata neskousla jeho odchod od rodiny.

Výpověď Renaty Řepkové

Po něm jde na řadu s výpovědí Renata Řepková.

Renata a Tomáš se rozvedli v květnu 2012 a nyní se u soudu projednávalo neplacení alimentů za rok 2015 až 2018. „Sedm let s nimi nebyl vůbec v kontaktu, bylo to ze strany exmanžela. Pěl let jsem živila syna z práce, předtím jsem byla dvacet let v domácnosti. Měla jsem sice byt po něm, ale ten jsem nemohla prodat, protože na něm má dluh 160 tisíc, protože nemá na to platit ani provozní výdaje. Přišla už mi i předžalobní upomínka. Nyní pracuji jako asistentka pro autosalon Porsche. Vydělávám 25 tisíc Kč měsíčně. Syn chodí na Anglo-německou obchodní akademii, kde je školné 30 tisíc korun ročně."

„V září 2017 jsme se ústně domluvili, že mi bude platit 5 tisíc korun měsíčně, ale zaplatil to jen jednou. Od té doby mi dává 500 Kč měsíčně. Exekuce jsou napsané i na společný byt, také výživné je exekučně vymáháno. S Tomášem nejsme vůbec v kontaktu. Finančně nás nikdo nepodporuje, museli mi pomoct známí, protože jinak bych nemohla fungovat. Nemůžeme nikam jet, protože na to nemáme finance. A Tomáš nás nikdy nikam nevzal," řekla Renata u soudu.

„Dala jsem mu velkorysou nabídku, aby mi alespoň dával 5 tisíc korun. Kdyby jí dostál, tak bychom tu spolu neseděli. Měl našetřené desítky milionů korun, ještě v roce 2014. Vím, že ty peníze na to měl. Když nemá prachy, řeší to tak, že neplatí servisní poplatky."

Řepku odmítl i jeho syn

Soudkyně dále četla složku, ve které se vyjádřil k celé věci jeho nezletilý syn Tomasso. „Podle syna mu Řepka podstrčil papír, kde byly jenom částky, ale nepsalo se tam nic o alimentech. Peníze mu dával jako kapesné. Kdyby věděl, že to jsou alimenty, dával by je mámě,“ stálo v dokumentu s tím, že se svým otcem se nadále vídat nechce. Ke slovu se posléze dostal obhájce Tomáše Řepky.

Řepkův obhájce Jankrle posléze u soudu předkládal důkazy, které potvrdily, že Řepka práci vykonával. Ukázal například pracovní smlouvu s internetovým bulvárním webem a se společností Lordano. Dále doložil, že pracoval 18 hodin jako číšník v restauraci Teodoro. Později pracoval jako číšník i v jiných stravovacích zařízeních.

Jankrle požádal soudkyni o odročení případu vzhledem k tomu, že jsou v běhu ještě další trestní řízení proti Tomáši Řepkovi. Následovala 10minutová pauza, které Řepka využil, a šel si zakouřit.

Rozhodnutí soudu

Státní zástupkyně navrhovala, aby Řepkovi byly sníženy alimenty na 5 tisíc korun měsíčně. Řepkův advokát ale toto odmítl s tím, že i taková částka je nad Tomášovy možnosti.

Případ byl tedy odročen. Nyní se bude vyčkávat na rozhodnutí Městského soudu v Brně, kde se řešily nezaplacené alimenty na Řepkova syna Markuse z manželství s Vlaďkou Erbovou.

Další stání proběhne 16. května ve 12.30. Soud v Brně čeká Řepku o dva dny dřív, tedy 14. května. Soudkyně obžalovanému doporučila, aby do té doby alimenty platil. Ve tři hodiny odpoledne bylo jednání ukončeno.

VIDEO: Tomáš Řepka je teď u soudu pečený vařený!

Fotogalerie
38 fotografií