Poslední rozloučení v kamberském kostelíku za přítomnosti kněze proběhlo na přání obce, ve které Kostelka řadu let žil a kterou si zamiloval, stejně jako ona jeho. A tak to bylo hezky „po vesnicku“.

Před kostelem nejdřív zahrála kapela, dorazili místní hasiči, kteří u rakve drželi čestnou stráž, slova se ujal kněz. Do kostelíka se přišel rozloučit téměř celý Kamberk, který čítá kolem 136 obyvatel, včetně starostky. A přítomen byl samozřejmě i syn Martin, vnuk David, vnučka Tereza, neteře a synovec, slavných tváří jako šafránu...

Místní hrobník se ale s hloubením jámy lopotit nemusel, Lubomír Kostelka spočine na druhé straně republiky. „Tatínek si přál být uložen vedle maminky a bratra a já mu to poslední přání splním,“ sdělil Nedělnímu Blesku hercův syn a slavný dětský kardiochirurg působící v Německu Martin Kostelka (60). „Ve vesničce, která je kousek od Brna, bude tedy tatínek uložen do hrobu a proběhne rozloučení i s celou moravskou větví rodu,“ vysvětlil, proč si bude muset těžké chvíle loučení s milovaným tátou ještě jednou zopakovat.

Video
Video se připravuje ...

Lubomír Kostelka pohřeb Lukáš Červený

Kolegové se na něj vykašlali

Přestože byl Kostelka jedním z našich nejobsazovanějších herců a v neuvěřitelných 230 filmech si zahrál prakticky s každým českým hercem, na jeho pohřeb se v adventním čase prakticky nikdo nevydal... Dorazil jenom herec a režisér Tomáš Magnusek (34), v jehož filmu Pamětnice si Kostelka zahrál v roce 2009. Česká televize, kde Kostelka exceloval jako děda Lubin v Kouzelné školce, neposlala ani věnec. A poklonit se jeho památce dál přišli pouze dva herci, kteří svůj hlas propůjčili postavičce skřítka Františka právě v Kouzelné školce. Ota Jirák (69), který skřítka mluvil pouze v úplných začátcích pořadu v 90. letech, a Tomáš Juřička (58), který po něm namlouvání převzal a mluví Františka dodnes.

VIDEO: Kostelka v době, kdy slavil 90. narozeniny: Už tři roky nemám ženskou! Teď už budu žít sám...

Video
Video se připravuje ...

Kostelka dnes slaví 90! Už tři roky nemám ženskou! Teď už budu žít sám! Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
68 fotografií