Lubomír Kostelka byl po selhání srdce přijat na kardiologické klinice v Motole. A jeho syn, vyhlášený odborník v oboru, cítí jen bezmoc. Jsem hodně smutný a otřesený. Zvláště, když mám hlubokou znalost procesu, který se odehrává. Pro nás zdravotníky není žádná útěcha nebo konejšení, víme toho příliš mnoho. V těchto chvílích je to na škodu,“ posteskl si Martin Kostelka.

Jeho slavný táta byl do Motola na koronárku převezen už minulý týden, ale přes veškeré úsilí a intenzivní léčbu tamních lékařů se u něj rozvinul oboustranný zápal plic. „Ten často u seniorů komplikuje už tak primárně závažný stav. Z tohoto důvodu je prognóza velmi špatná a není možnost ji zvrátit,“ přiznává Kostelka. „Stav vědomí se také zhoršuje každým dnem, což je na druhou stranu milosrdné, protože si bezvýchodnost svého stavu neuvědomuje,“ dodává.

VIDEO: Kostelka: Už tři roky nemám ženskou! Teď už budu žít sám!

Video
Video se připravuje ...

Kostelka dnes slaví 90! Už tři roky nemám ženskou! Teď už budu žít sám! Petr Macek, Jan Jedlička

Na uznávaného syna pěl Kostelka vždycky chválu. „Ten se mi vydařil jako nic v životě,“ radoval se na oslavě svých devadesátin před více než rokem. „Vybral si obor chirurgie. Dva roky byl na Vinohradech a pak šel na dětskou kardiochirurgii na kliniku do Motola. V Motole vyrostl ve výborného lékaře, pak si jej vybrali do Anglie, jednoho jediného z Česka, pak byl ještě rok v americkém Bostonu v Harvardské nemocnici. Nabízeli mu tam i místo, ale on nechtěl být daleko od rodiny. Až přijeli Němci, kteří otvírali novou nemocnici, že ať jim to dá všechno dohromady. Měl tam být tři roky, a už je tam přes dvacet let,“ popisoval synovu kariéru herec.

„Jeden z důvodů, proč jsem odešel z Motola, byl ten, že já se svojí specializací mohl ovlivnit vývoj oboru – sám jako kardiochirurg. Věděl jsem, že když se dostanu do kardiocentra, které bude vedeno kardiochirurgem, tak se mi rozvážou ruce a že i s těmi možnostmi materiálními budu moci posunout obor dál,“ řekl Martin Kostelka loni pro web idnes.cz.

VIDEO: Lubomír Kostelka: Překonal obří zdravotní potíže! Jaké?

Video
Video se připravuje ...

Lubomír Kostelka na prahu 90tky: Překonal obří zdravotní potíže! Jaké? Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
31 fotografií