Kostelka se nikdy nechtěl se objevovat v komunistických agitkách typu 30 Případů majora Zemana, Žena za pultem, Muž na radnici či Okres na severu. „Všimněte si, že mě nezahlédnete v těch starších seriálech, kde bylo všechno dost oblečené do rudé formy,“ připomínal hrdě ve svém posledním rozhovoru krátce před svými devadesátinami.

Jak se z nich vyvlékal v době, kdy odmítnutí takové role znamenalo distanc nebo přinejmenším pohlavek od totalitních papalášů? „Neodmítal jsem je, ale mazaně jsem odjel na Slovensko,“ říkal s tím, že si v Bratislavě vždycky domluvil práci tak, aby kolidovala s požadovanými termíny na natáčení v Praze. „22 let jsem tam jezdil pracovat pro dětskou redakci v Bratislavě, se zlínským studiem a Radimem Cvrčkem jsme dělali pořady pro děti. To tady nikdo neví. To bylo skvělý. Vždycky jsem přijel do Prahy natočit to nejnutnější a pak mazal zpátky,“ prozradil. A skutečně se v žádném z těchto seriálů neobjevil, nevyhnul se až těsně před revolucí tendenčním Rodákům.

VIDEO: Zemřel Lubomír Kostelka (†91): Před smrtí přišel o jedno oko!

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Lubomír Kostelka (†91): Před smrtí přišel o jedno oko! Petr Macek, Jan Jedlička

Pro děti hrál vždycky rád, ostatně však se na dlouhých 11 let stal populárním dědou Lubinem v Kouzelné školce České televize. Když pak náhle skončil, bylo to zklamání pro celou generaci jeho dětských diváků. „Odešel jsem tak trochu předčasně. Když jsem nastoupil, dělali jsme různá kouzla, děda byl trošku nešikovný, ale nakonec z toho zbyly jen rozhovory s Františkem. Já chtěl pořad trochu nastartovat, dělat tam nějaké scénky, scenáristky byly pro, ale vedení řeklo, že nejsou peníze,“ krčil Kostela rameny. Až do smrti mu však chodily dopisy od dětí, kterým chyběl.

VIDEO: Lubomír Kostelka (†91): Bydlel na malebném statku, který si sám zrekonstruoval!

Video
Video se připravuje ...

Lubomír Kostelka (†91): Bydlel na malebném statku, který si sám zrekonstruoval! Petr Macek, Jan Jedlička

Lubomír Kostelka zemřel ve středu dopoledne na koronárce pražské motolské nemocnice, kam byl převezen minulý týden po srdečním selhání.

Další videa s Lubomírem Kostelkou:

Video
Video se připravuje ...

Kostelka dnes slaví 90! Už tři roky nemám ženskou! Teď už budu žít sám! Petr Macek, Jan Jedlička

Video
Video se připravuje ...

Lubomír Kostelka na prahu 90tky: Překonal obří zdravotní potíže! Jaké? Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
29 fotografií