Herec podstoupil celkem tři operace, které mu měly pomoct. Nepomohly, pouze na krátkou dobu dodaly naději a oddálily nevyhnutelné. Nádor na mozku mu lékaři zjistili v době, kdy daboval Chandlera Binga v populárním americkém seriálu Přátelé, a v dabingu ho proto na čas musel nahradit kolega Aleš Procházka.

Nikdy ale neztrácel naději. „Můj operatér mi zachránil život, cítím se dobře, teď mám období mezi léčbou, ale v létě mě ještě čekají chemoterapie. I přesto bych se chtěl vrátit do práce,“ řekl půl roku před svou smrtí Čtvrtlík Blesku.

Pak se ale jeho stav začal rychle zhoršovat. Z nevelkého bytu na Malé Straně, kde žil sám, musel být převezen do nemocnice. S žádným příbuzným se během své nemoci nechtěl vídat, jediný, kdo k němu měl přístup, byl bratr. Nechtěl být nikomu na obtíž a nechtěl, aby si ho rodina pamatovala takhle na dně… „Bylo to hrozné, raději rodinu opustil, než aby ho viděli v takovém stavu. Když byl pod léky, skoro nikoho nepoznával,“ řekla po Čtvrtlíkově smrti Blesku jeho rodinná známá.

O jeho smrti se stejně jako rodina, i jeho herečtí kolegové z Divadla po Palmovkou dozvěděli prakticky až z médií. Všichni se shodli na tom, že to byl velice smutný a  velice brzký odchod talentovaného umělce. „Rosťa s nemocí statečně bojoval dlouhých dvanáct let. Naposledy hrál na zájezdovém představení ve Dvoře Králové s inscenací Ať žije královna! Poslední měsíce to s ním už bylo velice vážné, ale i přesto jsme doufali, že to zvládne… Bude nám moc chybět,“ vyjádřila tehdy jeho nejbližším soustrast mluvčí Čtvrtlíkova domovského divadla, Barbara Tůmová.

Fotogalerie
7 fotografií