Soudruzi museli problém tiše vyřešit a našlapovat bylo třeba sakra opatrně. Poté, co se Remek jako první Evropan na jaře 1978 slavně vrátil z kosmu, zdobily jeho hruď hvězdy Hrdiny Sovětského svazu a Hrdiny ČSSR. O jeho životě se dokonce nechával informovat prezident Gustáv Husák (†78).

Podle dokumentů z Archivu bezpečnostních složek se 23. května 1983 zamilovaného podplukovníka Remka (tehdy 34) pokoušeli při »kádrovém pohovoru« umravnit dva generálové, Brabec a Hanzal. Tuplovaný hrdina jim řekl, že je „rozhodnut se rozvést i za cenu skandálu“. Veškerý majetek prý nechá manželce a „vezme si jen suvenýry mající vztah k jeho letu do vesmíru.“

Připustil, že osobní volno tráví mimo rodinu – jeho city už pilotovala Jana Bieliková (tehdy 32, dnes 65). Pak dle protokolu atmosféra zhoustla. Generál Brabec se totiž Remka netaktně zeptal, zda si je jistý, že si tentokrát vybral dobře... Kosmonaut se „ostře ohradil“ s tím, že „Hlavní politická správa armády by se měla zabývat užitečnějšími věcmi, než sledováním, s kým tráví volný čas“. Výsledkem Remkovy vzpurnosti bylo, že mu jako dřívějšímu elitnímu stíhači zatrhli přeložení k leteckému pluku a nechali ho hnít ve Výzkumném ústavu letectva v Praze-Kbelích. To neměli dělat!

Remek byl v ústavu nešťastný, nebavilo ho papírování. Táhlo ho to ke kniplu, ale jediná »stíhačka« v jeho blízkosti byla manželka Hana (†63), rozená Davidová. Ta, jako dcera někdejšího ministra zahraničí a angažovaná herečka, měla dlouhé prsty a rozvést se s ní nebylo jen tak... V červenci 1983 musela na její popud hledat Remka dokonce Vojenská kontrarozvědka! Pokořitel vesmíru totiž zmizel a manželce jaksi zapomněl říci, kam má namířeno.

Remkova žena »klekla« na velitele manželova útvaru plukovníka Ješkeho, bombardovala ho dopisy i telefonáty. Prý musí Remkovi „jakýmkoli způsobem sdělit“, že si má od ní převzít jejich dítě, dceru Annu, na hlídání. Ješke znal číslo Remkova úkrytu a telefonicky mu nařídil, aby se s manželkou spojil. Remek mu vzápětí hlásil splnění rozkazu s tím, že se však s manželkou nedohodl.

Po kosmonautových stopách tak vyrazil kontráš, podplukovník Radoš Hložánek. Ze záznamu, který sepsal, vyplývá, že najít Vladimíra Remka pro něj nebylo obtížné. Kosmonaut u svého velitele totiž zanechal zalepenou obálku s adresou hnízdečka lásky v Rožnově pod Radhoštěm. Pokyn pro Ješkeho ovšem zněl jasně: obálku otevřít jen v případě nutnosti!

Jenže Vojenské kontrarozvědce nešlo odporovat – specialista Radoš Hložánek vyrazil do Rožnova, kde si ověřil, že vzorový hrdina nebyl unesen imperialistickými agenty, ale tráví tu léto s milenkou Janou Bielikovou. Eskapáda měla happpyend – Remek se s Bielikovou oženil, byl povýšen na plukovníka a dostal se k 34. Stíhací bombardovací letecké divizi.

Estébáci se na Remka pověsili kvůli jeho kontaktům s někdejším pilotem Vladimírem Kvardou, který byl kvůli protisovětským postojům vyobcován z armády i KSČ. Kvardu, jenž byl Remkovým pilotním vzorem, sousedem a přítelem, sledovalo dle archivu několik agentů StB. Zapisovali vše, co řekl o Remkovi a jeho rodině.

Prohlašoval prý, že kosmonauta práce ve výzkumáku nebaví, že jeho žena je špatná herečka i manželka, která se nestará o výchovu dcery. Remka si pozvala na pohovor III. správa StB, kde kosmonautovi vysvětlili »nevhodnost« tohoto kamaráda. Remek prý slíbil, že bude v navazování známostí obezřetnější a bude o nich informovat Vojenskou kontrarozvědku.

VIDEO: Do Zemanova štábu vyrazil i první český kosmonaut Vladimír Remek.

Video
Video se připravuje ...

Do Zemanova štábu vyrazil i první český kosmonaut Vladimír Remek Blesk - Pavel Hofman

Fotogalerie
7 fotografií