Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdrastvuj, Putin! Remek oprášil řád Hrdniny SSSR. Tady bude v Moskvě působit

Autor: ČTK, simao - 
16. ledna 2014
15:35

Po Livii Klausové oficiálně nastoupil do úřadu i další velvyslanec, o jehož jmenování stál prezident Zeman. Náš první (a prozatím i poslední) kosmonaut Remek se dnes pozdravil s ruským prezidentem Putinem a předal mu své pověřovací listiny. Se řádem Hrdiny Sovětského svazu na klopě si s Putinem připil šampaňským. A ruská hlava státu se rozpovídala i o vztahu k Česku.

Ruský prezident Putin přijal Vladimíra Remka a další velvyslance kde jinde, než v Kremlu. Konkrétně v nablýskaném Alexandrovském sále. Hrdina ČSSR i Sovětského svazu Remek, který na vesmírnou stanici Saljut 6 vzlétl spolu se sovětským kolegou Gubarevem v březnu 1978 a ve vesmíru prožil skoro 8 dní, si dnes na klopu připnul právě hvězdu Hrdiny SSSR. A dočkal se od Putina poměrně vřelého přijetí.

Putin totiž v krátkém projevu označil Česko za důležitého obchodního a investičního partnera Ruska. "Počítáme s důslednou realizací společných projektů v energetice, včetně jaderné, jakož i v humanitární a kulturní oblasti," řekl prezident ve zjevné narážce na ruské snahy podílet se na dostavbě jaderné elektrárny Temelín.

Remek dostal od hostitelské země souhlas působit jako velvyslanec koncem loňského října a v moskevském velvyslanectví se již stihl zabydlet, oficiálně se však ujal funkce až dnes. O jmenování bývalého poslance KSČM v europarlamentu do čela českého velvyslanectví v Rusku přitom eminentně stál prezident Zeman. Ten se do Ruska chystá také - podpořit olympioniky na zimních hrách v Soči.

Čekání na Putina: Prezident přišel pozdě

Právě před OH v Soči se směrem k Rusku upírají zraky světové veřejnosti. Prezident Putin dnes přitom udělal kontroverzní gesto, když slíbil, že demonstranti, kterých v Rusku není v poslední době málo, budou mít prostor vyjádřit svůj nesouhlas i během her. V oficiální zóně protestů. Má to však háček. Zóna se nachází 17 kilometrů od Soči v parku v letovisku Chosta.

Zaneprázdněný Putin, který finišuje svou prohlídku olympijských sportovišť, přitom dnes přišel na jmenování Remka a dalších velvyslanců pozdě. Zhruba o půl hodiny. "Pán Ruska" si to však může dovolit. Remkův předchůdce v Moskvě Petr Kolář, který se funkce vzdal dobrovolně, přitom svého času charakterizoval ceremoniál v Kremlu jako "vznešený".

Stráže v historických uniformách na kremelském schodišti, fanfáry vojenského orchestu, obří pozlacený sál, přípitek šampaňským se samotným Putinem - to vše muselo na Remka zcela jistě zapůsobit. Kdo by si v tu chvíli vzpomněl na Zemanův loňský tvrdý spor s někdejším ministrem Schwarzenbergem právě o jmenování velvyslanců. 

zabibol ( 17. ledna 2014 12:53 )

Nekradl?????????

zabibol ( 17. ledna 2014 12:53 )

Nejdražší závozník na světě. Komunističtí análové.

elza11 ( 17. ledna 2014 08:37 )

V. Remek byla velmi dobrá volba. Myslím, že v Rusku bude konečně velvyslanec, který by mohl být ČR prospěšný a kterého zná celý svět. Navíc má přátelé nejen v Rusku, ale i v USA a patří do úzkého výjmečného kruhu skutečné honorace - kosmonautů.

salto ( 17. ledna 2014 08:26 )

Remek je člověk, který něco dokázal, nekral, netuneloval, nikdy blbě nežvanil a jesli si vzal na jmenování řády, tak jenom proto, že mu po zásluze patří.

vi3ol ( 17. ledna 2014 04:19 )

Já tehdy nevěřícně kroutil hlavou, že jsme asi natolik neschopný národ, když tam posíláme dementa. Dodnes taky netuším, jak to tam mohl Gubarev všechno zvládnout sám...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa