„Soud dospěl k závěru, že je možné vazbu nahradit instituty, které umožňuje trestní řád,“ vysvětlovala pak mluvčí soudu Zuzana Steinerová. „Znamená to, že obviněnému byl uložen dohled probačního úředníka a omezení spočívající v tom, že se musí zdržet vstupu na pozemky, přilehlou zahradu a do společného obydlí s jeho bývalou ženou.“

Omezení platí i na objekt, kde má Rychtář sídlo své bezpečnostní firmy. „Pokud by soudní zákaz dále nerespektoval, mohl by opravdu skončit ve vazbě,“ dodala Steinerová.

Strach o matku

Rychtářův syn Josef (30), který stojí na straně matky, se o rozhodnutí soudu dozvěděl až od Blesku. A nemohl mu uvěřit.

„To snad není možný! To chce ta paní všem ukázat, že muži jako můj otec mohou beztrestně trápit, týrat a mlátit bezbranné ženy?! Stydím se, že žiji v takovém státě...,“ rozohnil se Rychtář junior, který zažívá skutečný strach o svou matku.

„Vím, jak to dopadne – do týdne se oklepe a půjde se pomstít. Teď mámu podřízne, protože pistole mu sebrali! A pak zabije mě... Na svědomí nás bude mít česká justice!“ prorokuje rozrušený syn Josef.

Zatímco starší syn umírá strachy, mladší je radostí bez sebe. Jan (27) svého otce, s nímž drží basu proti Darině a Josefovi ml., dokonce vyzvedával u soudu. Na dotazy ohledně matky a bratra a jejich strachu z Rychtáře seniora ale odpovídal velmi chladně: „Vůbec mě nezajímají!“

Fotogalerie
9 fotografií