Jana Hlaváčová v mládí depresemi nikdy netrpěla. Její matka ale ano. Možná je to dědičné. Jana si v životě prožila velmi těžké chvíle, kdy jí umřel první manžel a druhý, Luděk Munzar (79), prodělal dvakrát rakovinu.

Nepoložilo ji to, všechny tyto překážky a útrapy zvládla. Když jí ale bylo 72 let zjistila, že jí dělá problémy naučit se krátký text. Místo dvou dnů nad tím trávila dva týdny. Do toho ji začaly přepadávat stavy úzkosti a celá její psychika už stresující život, který do té doby vedla, řekla dost. V tu chvíli Jana s hraním nadobro sekla.

Předloni jsem s tím skončila. Začaly se projevovat deprese. Někdy silné. Nic hrozného se ale nestalo, vůbec se mi nestýská,“ prozradila herečka v magazínu MF Dnes. „Svým způsobem jsem se osvobodila od té celoživotní povinnosti, že musím jít do divadla a hrát. Najednou jsem přestala trnout hrůzou, že zapomenu text a ostatním tím zkazím představení,“ přiznala.

 V době, kdy ji postihly silné deprese, celé týdny ani nevycházela z domu. „Nechtěla a nemohla jsem s nikým mluvit. Nanejvýš se sousedkou jsem prohodila pár slov, ale mezi jiné lidi se mi nechtělo,“ svěřila se. Teď už je na tom lépe a dokonce opět navštěvuje divadlo, kde vyučuje. Občas jí ale zbytečný strach o rodinu přece jen přepadne. „Z takových stavů se mi udělá špatně od žaludku a mou jedinou nadějí je, že si vymyslím nějakou práci,“ řekla v rozhovoru.

V současné chvíli je Jana se svým „volným“ životem spokojená a do budoucna o návratu k větším divadelním rolím nepřemýšlí. Bojí se, že by se jí těžké deprese opět vrátily.

Fotogalerie
3 fotografie