„Teď jsem definitivně skončila já,“ řekla Jirásková smutně Blesku a dodala: „Ale jsem ráda, že se do divadla vrátila aspoň Janička. Už jsem v to nedoufala.“

Vozík

Když nový ředitel vinohradského divadla Tomáš Töpfer oslovil Jiráskovou, jestli by nevzala roli v inscenaci To byla moje písnička!, herečka odmítla. Přitom by šlo jen o jednu větu na konci představení a ještě by Jiřinka na jeviště přijela na vozíku. „Já už opravdu hrát nechci a nikdy nebudu. Necítím se ani na tuhle jedinou větu. Víte, co by to pro mě bylo? Jenom dopravit se do divadla. Vždyť já už chodím jen s pomocí druhých,“ poznamenala herečka, která si už na divadelní prkna netroufá.

„Bohužel. Ale Janinka mě překvapila, že se do divadla vrátila, byť jen miniroličkou. Moc jí to přeju,“ míní Jirásková.

Parkinson

Hlaváčová z divadla před rokem odešla kvůli Parkinsonově chorobě a silným depresím. Nikdo už nevěřil, že se vrátí. S Jiráskovou totiž excelovaly ve hře Famílie, která v případě Hlaváčové neměla alternaci.

„To představení stálo na Janě, alternace by neměla smysl,“ vysvětluje Jirásková, která je teď z kolegyně nadšena. „Já už nemohu a ona může aspoň trošku. Do divadla ji sice musí vozit dcera Bára, stejně tak odvážet, ale alespoň má Janička nějakou činnost,“ míní Jirásková, která dokonce odmítla i alternaci.

„Chápu, že by mě vozili na vozíku, ale i to už je pro mne námaha. Ať mi divadlo promine,“ vzkazuje herecká legenda.

Fotogalerie
8 fotografií