Jak na Waldu, který by 2. července oslavil 80, vzpomíná jeho bývalá velká láska a málem i třetí manželka? S Jitkou Zelenohorskou jsme se sešli v poblíž jejího bytu v Praze, kde na střídačku žije. Jejím druhým domovem je totiž už více jak čtvrt století také Berlín. Tam kdysi odešla za svým druhým manželem.

Přes všechny tragické události, které by srazily většinu z nás na kolena, neztrácí optimismus a na nic si nestěžuje. A to bojovala s rakovinou, tragicky jí zahynul druhý manžel, byla dvakrát vykradená, třikrát vyhořela.

Osudové Klarinety

O vztahu ke zpěvákovi se rozpovídala hned, co si zapálila cigaretu. Ač na něj mohla házet špínu za to, že ji po téměř pětiletém vztahu doslova vykopl na ulici, neudělala to. Přenesla se i přes to, že ji Olga Blechová, která si nakonec Waldemara vzala místo ní, nikdy nemohla přijít na jméno a snažila se, aby se Jitka se zpěvákem už nikdy nesetkala.

Ale zpět na začátek jedné velké lásky. S Waldemarem se herečka, která šla v šedesátých letech z role do role, poprvé potkala při natáčení filmu Kdyby tisíc klarinetů. Padla mu do oka. On se jí však vůbec nelíbil. „Nejdřív jsem ho nechtěla, byl pro mě starý.“

„Jako šestnáctileté holce mi připadal jako starý dědek,“ přiznává Jitka, která byla o 15 let mladší. „Musel mě hodně dobývat, zval mě na natáčení, do divadla a jednou za mnou přijel do tehdejšího Gottwaldova, kde jsem točila, stopem na motorce. Časem si mě získal a byl mojí první láskou. Byl pozorný, milý, byla s ním legrace. Jenže tátovi se moje známost vůbec nelíbila, zuřil,“ směje se dnes.

Bydleli u rodičů

Když pak Waldemarovi zakázali hraní a vystupování a k tomu neměl kde bydlet, Jitka ho odvážně přivedla domů. Do bytu 1+1, kde žila nejen s rodiči, ale i dvěma bratry. „Naši spali v kuchyni, já v předsíni a bráchové s Waldou v pokoji. Ač jsme neměli žádné peníze, byla to krásná doba. Nakonec si ho naši oblíbili a moje babička ho přímo milovala,“ vzpomíná herečka.

Asi po roce se mohli přesunout do rozestavěného bytu na Václavském náměstí. „Budovali jsme ho pak vlastně celý náš vztah, Walda si totiž stále vymýšlel nové a nové věci, třeba krb. A na mně bylo to zařídit.“

Občas si užil...

Před Zelenohorskou byl Waldemar už dvakrát ženatý, ženám se líbil. „Věděla jsem, že se občas po koncertu muzikanti napijí a užijí si s nějakou fanynkou. U Waldy šlo asi o dva, tři úlety. Spíš jsem si z toho dělala srandu. Byla jsem nezkušená a blbá,“ vysvětluje svůj tehdejší postoj.

Fotogalerie
26 fotografií

Vánoce jsme neslavili

I když byl zpěvák jako partner nenáročný a poměrně štědrý, narozeniny ani Vánoce nikdy neslavili. „Neměl to rád. Dvakrát jsem ho ale překvapila. K třiatřicátinám, měl zrovna koncert v Lucerně, jsem sehnala koš žlutých růží a k tomu mu přibalila fujaru. Stála mě dost peněz, ale moc si ji přál. Byl tak nadšený!“ rozněžní se dávná láska.

„Když mu ale bylo šestatřicet a já k nám pozvala známé, už takovou radost neměl. Bylo to v době, kdy nám to ve vztahu skřípalo. Za pár dní jsme se při zájezdu v Anglii rozešli.“

Olga zaútočila

Vztah mezi ní a Waldou totiž už nějaký ten měsíc neklapal. Prý od ní utíkal a důvod byl jasný – zpěvačka Olga Blechová, která k nim velmi často chodila do bytu zkoušet. Na druhou stranu si ale byla Jitka Zelenohorská vědoma toho, že ji Waldemar potřebuje. Byla jeho sekretářkou, přepisovala po něm texty, protože on psal zásadně bez háčků a čárek, řidičkou…

„Jenže já ho nutila hodně pracovat, učit se texty a s Olgou to bylo najednou jiné. Šla po něm tvrdě. Ale zase jí musím nechat, že ho pak léta držela nad vodou. Nevím, jestli bych tu péči o něj, v době, kdy byl už hodně nemocný, takhle zvládla,“ říká upřímně.

„Prožila jsem s ním pět báječných let. Jen konec byl drsný.“ S rozpadem vztahu se smiřovala těžko. Ani ne tak proto, že se sedm měsíců předtím z Waldova popudu zasnoubili. Tehdy sezval domů všechny příbuzné a překvapenou Jitku ožádal o ruku…

Herečka nemohla spíše překousnout formu rozchodu. Matuška jí totiž sliboval, že se o ni postará, pomůže jí najít nový byt, nechá auto. Nakonec z toho nic nebylo. Odešla jen s kufry a dva roky přespávala u známých, než se zmohla na vlastní bydlení.

„Také jsem věřila, že zůstaneme přáteli, občas se uvidíme, popovídáme si, ale to se nestalo. On měl vůči mně tak černé svědomí, že se mi bál podívat i do očí,“ říká s hořkostí v hlase.

Léta se neviděli

Nad Waldou ale herečka dlouho netruchlila, podle svých slov prožila další vztahy a největší láska přišla až na prahu čtyřicítky. „Waldemar se přímému kontaktu vyhýbal, o což se postarala hlavně jeho žena. Ale nakonec jsme se asi třikrát, pár let před jeho smrtí, přece jen potkali. Jednou jsme měli vedle sebe sedět v divadle, pořadatelé nám tím nejspíš chtěli udělat radost. Když to ale Olga při příchodu zaregistrovala, zkameněla a zavelela: Waldo, jdeme!“

Naposledy se viděli rok před zpěvákovou smrtí, když natáčeli pořad o emigrantech. „Povídali jsme si a on prohodil, že vypadám dobře. Bohužel to samé já už mu říct nemohla…,“ vzpomíná bývalá herečka.

Historka z natáčení na závěr

Abychom neskončily smutně, dává k dobru Zelenohorská historku, která prý Waldemara přesně vystihuje. Na jevišti velmi rád improvizoval a nelámal si hlavu s tím, že neumí text, který má už za pár minut odzpívat. Na Bratislavské lyře, kde s Helenou Vondráčkovou soutěžil s duetem To se nikdo nedoví, nastoupil na pódium bez znalosti jediného slova a přesto píseň bezchybně odzpíval.

„Až potom mi prozradil, že mu Helena text napsala na dlaně. Lyru tenkrát vyhráli. V tomhle byl Walda prostě úžasný,“ usmívá se Jitka Zelenohorská.