„Na Žofíně, kde probíhalo mohutné rozloučení, mě nechtěla Olina. Tak jsem se tam necpala, i když jsem měla od magistrátu pozvánku jako ostatní umělci,“ svěřila včera Blesku Zelenohorská.

Proč Olga Matušková (63) nechtěla, aby se Jitka se svým Waldou rozloučila? „Taky mně je to nepochopitelné. Vždyť mi ho doslova ukradla a on mě vykopl z bytu. To já bych neměla mít ráda ji, nikoli ona mne,“ přemítá Jitka.

Bála se skandálu

Ta se před třemi lety na Žofín samozřejmě chystala. „Potom mi ale volala Yvonne Přenosilová a do telefonu říká: Hele, volala mi Olina a ptala se, jestli jdeš na Žofín. Radím ti: Nechoď tam! Nebylo by ti příjemné, kdyby tě potom někdo vyhazoval. A měla pravdu. Nikam jsem raději nešla,“ popisuje Zelenohorská, která se se svou láskou rozloučila tajně a až poté, co Waldemara rodina uložila do hrobu na pražském Vyšehradě.

„Šla jsem se prostě jen tak projít na Vyšehrad a tu vidím hrob s kytarou, a tak jsem se před ním zastavila. Chvilku jsem pobyla, s Waldou promluvila a odešla,“ popisuje svoje poslední rozloučení s bývalým snoubencem Jitka. A právě to je jeden z důvodů, proč Jitka Zelenohorská dodnes chodí na Šaldův hrob tajně.

Byl mužem jejího života

Waldemara Zelenohorská považuje za jednoho ze tří mužů svého života. Těch téměř pěti roků vůbec nelituje. Naopak. A to i přesto, že skončily špatně.

Waldemar se s Jitkou zasnoubil nečekaně. „Vím, že to bylo 11. 11. na moje narozeniny. Byli u toho rodiče a Walda najednou hodil dva zlaté prsteny do číše se šampaňským a pravil: Maminko, tatínku, my se chce s Jitkou brát. Nejen rodiče, ale i mě zaskočil. Svatba měla být v březnu. Ale nebyla, zaúřadovala Olina,“ popisuje Zelenohorská.

Olgu Blechovou Waldemar znal už dlouho, Zelenohorskou ale ani ve snu nenapadlo, že se stala její sokyní. „Až potom mně už bylo všechno jasné. Bohužel Waldemar neměl tu povahu něco razantně rozhodnout, a tak se jí nechal cíleně zdolat. Zamiloval se do ní a ona mi ho prostě vyfoukla, ukradla. A dokonce mě vyhodila i z jeho bytu z Václaváku, který jsem budovala především já. A on jí v tom vůbec nebránil, takže já jí to vůbec nevyčítám. Láska je přece láska,“ snaží se o nadhled Zelenohorská.

S Waldou se od roku 1968, kdy se rozešli, viděla jen dvakrát. „Jednou, to už si nepamatuji, jsme se někde náhodně potkali. Tehdy jsme si neřekli ani slovo. Podruhé to bylo teď, když tady slavil 75. narozeniny, měl tu turné, udělalo se mu zle a už se nikdy do Čech nevrátil. To natáčel s Karlem Šípem a mě někdo, nevím už kdo, pozval do hlediště. Když to skončilo, náhodou jsme se ocitli ve stejném výtahu. A Waldemar promluvil: Ahoj, tobě to pořád sluší… Také jsem mu chtěla polichotit, ale moc by mně nevěřil. Nevypadal dobře. A tak jsem se jen usmála a řekla: Děkuju,“ zavzpomínala Zelenohorská a dodala: „Byl to skvělej chlap, a abych byla spravedlivá: Olina mi ho ukradla, ale musím uznat, že nebýt jí, tak Walda určitě odešel daleko dřív.“

Kdo je Jitka Zelenohorská

Její herecká sláva byla největší v 60. a 70.letech. Doslova nesmrtelnou se stala díky roli ve filmu Ostře sledované vlaky. Je to ta dívky, na jejíž zadeček obtiskl Josef Somr razítko. Objevila se ve Skřiváncích na niti, Zločinu v šantánu či snímku Kdyby tisíc klarinetů.

V 80. letech se provdala do Berlína a nějakou dobu prodávala v obchodním domě spodní prádlo. Po listopadu 1989 se začala do Česka pravidelně vracet. K herectví se už ale nikdy nevrátila.

Fotogalerie
7 fotografií