Chce splnit slib, který zpěvákovi dala. V Čechách vydává knihu, kterou s Waldemarem začali psát koncem roku 2008. A nejeden Matuškův kolega bude zpytovat svědomí.

„Konečně jsem ji dopsala, ale teď k Waldovým osmdesátinám, jak jsem chtěla, nevyjde. Je to pro mě bez něj prostě všechno samozřejmě strašně těžké. Že to bylo Waldovo přání, abych knížku dopsala a vydala, jsem nikdy nikomu neřekla, protože jsem nevěděla, jestli to budu schopná vyplnit. Rok jsem v sobě sbírala odvahu se k té práci vrátit. Takže, knížka bude určitě na podzim. Musím v klidu vybrat fotografie a dostane grafickou úpravu,“ vysvětluje Matušková s tím, že je to vlastně dobře.

Chystá se přiletět i na Dušičky, tak ji rovnou pokřtí. „Dám Waldovi tu knížku k Vánocům,“ konstatuje Olga a prozrazuje, že se rozhodla knihu vydat na vlastní náklad. „Každý vydavatel právem uplatňuje názor na utváření díla. Toho jsme se, už s Waldou, chtěli vyvarovat. Budu hledat jen dobrého distributora.“ I to je víc než výhodné. V opačném případě by nakladateli musela odevzdávat procenta z prodeje. Takto se bude o zisk dělit pouze s distributorem.

Kniha bude skandální

„Než Walda zemřel, rozhodl se napsat knihu. Chtěl, aby konečně byl zaznamenán pohled z jeho strany. Aby každý věděl, jak se věci okolo něj měly. Věděl, že se něco třeba nebude někomu líbit, stejně se pro tu knížku rozhodl. Měl pocit, že se musí vypořádat s minulostí. Nezáleželo mu na tom, jestli půjde kniha na dračku. Vzpomínal ale bezpochyby i na chvíle krásné,“ vysvětluje Olga.

Knížku začala psát s Waldemarem. „On vzpomínal a diktoval, já zapisovala. A potom mi umřel a nechal mě v tom samotnou. Musela jsem přehodnotit některé pasáže, které mi diktoval, s ohledem na to, že už nežije a nemůže za svým slovem stát. Slíbila jsem mu, že dílo dokonám,“ pokračuje Olga.

Dílo za tři roky dokončila, a tak někdo třeba bude zpytovat svědomí. „ Waldemar určitě nechtěl nikoho přesvědčovat a po vydání knihy už nemínil o ničem diskutovat. Sama jsem na reakce zvědavá,“ říká Olga, podle které Waldemar dokonce říkal: „Až ta kniha vyjde, domů nás už nikdo nepustí.“

Fotogalerie
4 fotografie