Věří, že incident neovlivní "tradičně skvělé přátelské vztahy Chorvatska a Česka". Na stránkách ministerstva to uvedl jeho mluvčí Mario Dragun.

Menzel natáčel minulý týden v Dubrovníku se svým štábem dokument pro chorvatskou televizi. Když pořizoval záběry před jednou z místních restaurací, napadl filmaře její majitel a personál. Nelíbilo se jim, že štáb zakryl tabuli na ulici, která lákala hosty do podniku. Potyčka se obešla bez zranění.

Mluvčí Dragun ujistil, že dubrovnická příhoda byla "ojedinělým incidentem". Uvedl, že čeští i jiní zahraniční turisté jsou v zemi vítáni a žádné nebezpečí jim nehrozí. Podle chorvatských zpravodajských serverů tak reagoval na údajné výzvy některých českých médií, aby Češi do Chorvatska nejezdili.

Jedenasedmdesátiletý Menzel, který v minulosti dostal filmového Oscara za snímek Ostře sledované vlaky, v současnosti v Chorvatsku natáčí dva dokumenty pro tamní televizi. V zemi často působí i jako divadelní režisér. Dubrovnický incident nebral příliš vážně. "Je to pitomost," zhodnotil ho.

Dragun připomněl, že Menzel potyčku policii nenahlásil. Policisté prý ale přesto majitele restaurace vyslechli.