Co umí chytré zabezpečení domu a proč ho využít

Pořízení vlastního bydlení může být v dnešní době opravdu náročná věc. Při výstavbě to platí dvojnásob a to i v případě, že – jak už to tak na podzim bývá – dokončujete poslední stavební etapu. Krom tradičních věcí, jako je nahození fasády, doladění interiéru, ale třeba i výběr plotu, brány a garážových vrat se navíc vyplatí myslet i na zabezpečení.

Protože stavba domu rozhodně není krátkodobou záležitostí, je potřeba bezpečnostní doplňky vybírat tak, aby se vzájemně doplňovaly a uměly spolu komunikovat. Snadnou pomoc v tomto ohledu může nabídnout chytrá domácnost, která je schopná propojit vjezdová či garážová vrata, vchodové dveře, ale i nejrůznější bezpečnostní alarmy a jiné inteligentní systémy. Právě takovou funkcionalitu přitom nabízí třeba ekosystém společnosti Somfy, který vše spojuje v rámci chytré domácí jednotky TaHoma. V praxi inteligentní systém funguje tak, že kdykoliv dojde k narušení prostoru domu, zaznamená pohyb a notifikuje uživatele prostřednictvím chytré mobilní aplikace TaHoma. Uživatel si přitom může na míru nastavit i další automatické reakce, které slouží k odstrašení narušitele – rozsvítit světla v domě, rozeznít poplašnou sirénu nebo roztáhnout či naopak zatáhnout venkovní žaluzie.

Autor: Somfy Sp. z o.o.

Pohodlný přístup na pozemek a do garáže

Na pohodlí a zároveň bezpečnost je pak potřeba myslet i v případě garážových vrat a vjezdových bran jako takových. Namísto zastavování vozu na příjezdové cestě, vystupování a pracného otevírání vrat či brány může efektivně posloužit dálkové elektrické ovládání, dnes už bez potřeby tlačitkového ovladače, jen za využití hlasu nebo chytré aplikace.

Autor: Somfy Sp. z o.o.

Špičkou v této oblasti je například sestava pohonů IXENGO 3S io od společnosti Somfy, která využívá radiovou technologii io-homecontrol a je vybavena mechanismem, který zaručuje mimořádně vysokou odolnost proti silnému větru, ale i pokusům proti násilnému otevření. Pro posuvné brány je pak skvělým řešením pohon Elixo Smart io, ke kterému lze navíc připojit i výstražné světlo či externí světlo pro nasvícení příjezdové cesty.

V případě garážových vrat pak mezi nejpopulárnější patří sekční vrata z velkých panelů, nebo vrata roletová. Pro větší pohodlí se v tomto případě vyplatí myslet i na údržbu a diagnostiku. Například model Dexxo Smart 800 io z portfolia Somfy nabízí snadné a intuitivní programování nejrůznějších funkcí a umožňuje provádět celkovou údržbu včetně diagnostiky na dálku. Stejně jako v případě vjezdových bran může za pomoci dálkového ovladače nebo jednothy TaHoma® nabídnout synchronizaci s osvětlením, či zcela samostatné ovládání. Oblíbeným pohonem je pak také spolehlivý a odolný model Dexxo Smart 1000 io s tažnou silou až 1000 N. Jeho použití je univerzální a lze jej přizpůsobit různým typům vrat.

Autor: Somfy Sp. z o.o.

Alarm a video interkom pro větší pocit bezpečí

Vítaným usnadněním jsou v neposlední řadě i bezpečnostní alarmy a video interkomy. Ty mohou přinést obyvatelům každého domova kýžený klid a bezpečí. Na co ale při výběru takového zařízení myslet? Správný alarm či bezpečnostní systém by měl být schopen zaznamenat i jemné vibrace na dvěřích či oknech. Vyplatí se navíc opět myslet i na propojení s dalšími prvky domácnosti, například se světelnou instalací, zvukovými signály či roletami. Pomoci v tomto ohledu může například nově dostupný systém Home Alarm Essential, který je vybavený patententovaným senzorem IntelliTAG, při propojení se jednotkou TaHoma navíc pomůže právě i s výše zmíněným propojením jednotlivých funkcionalit.

Náročnější zákazníci pak ocení produkt Home Alarm Advanced, který vedle výše zmíněných obsahuje i další rozšířené funkce. Systém dokáže fungovat 14 dní bez napájení, garantuje záložní připojení k internetu i při výpadku díky GSM modulu a umí interagovat s roletami či žalužijemi i bez centrální jednotky TaHoma.

Pro snadné ovládání přístupu i zabezpečení domu třeba z pohodlí gauče pak poslouží video interkom. Díky němu je možné sledovat kdo stojí před naším domem, vzdáleně otevírat bránu ale i spouštět až dva předem nastavené scénáře z jednotky Tahoma. Systém V-Connect od společnosti Somfy v tomto ohledu umí vyhovět všem běžným požadavkům. Při příchodu návštěvy upozorní obyvatele nejen klasickým zazvoněním, ale navíc i pořídí fotografii návštěvníka a zašle upozornění do mobilní aplikace Somfy Protect.

Autor: Somfy Sp. z o.o.

Speciální nabídka

Aby se zákazníci cítili v bezpečí a současně si mohli užít pohodlí a klid svého domova, připravila společnost Somfy, jeden z předních světových poskytovatelů chytrého bydlení, speciální akci pro zájemce o venkovní bránu. V rámci této akce získají kupující, kteří si u některého z certifikovaných dodavatelů zakoupí vybraný pohon značky Somfy chytrou ovládací jednotkuu TaHoma switch jen za 1 Kč. Akce platí od září do začátku listopadu.

Produkty zahrnuté do akce:

  • Pohon posuvné brány - Somfy Elixo 3S M io
  • Pohon křídlové brány - Somfy Ixengo L 3S io
  • Pohon křídlové brány - Somfy Axovia 3S io

Doba trvání povýšení: 4.09-3.11.2023

Další informace o nabídce naleznete na adrese: www.somfy.cz