Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Proč se diabetikům vyplatí myslet na svůj jídelníček?

 (Autor: Freepik)
15. září 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Diabetes je onemocnění, které nelze vyléčit. Co tedy můžete udělat, abyste snížili výskyt komplikací a zmírnili jeho průběh? Zaměřte se nejen na stabilní hladinu cukru v krvi, ale také na celkovou skladbu jídelníčku. Jak na to?

Diabetes mellitus je jedno z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění, které trápí přibližně desetinu populace v ČR. Jde o celoživotní chronické onemocnění. Diabetici mají zvýšenou hladinu glukózy v krvi, tento stav se nazývá hyperglykemie. Důvodem, proč vzniká hyperglykemie, je, že nefunguje správně hormon inzulin. U zdravého člověka inzulin řídí vstup glukózy do buněk, funguje totiž jako klíč k otevírání „zámků“ buněk, aby glukóza z krve mohla přejít do svalů a jater k dalšímu zpracování. U diabetiků může být buď inzulinu nedostatek (diabetici 1. typu), nebo buňky na inzulin nereagují (diabetici 2. typu).

Cukrovka 1. typu vzniká na základě genetických predispozic a je léčitelná inzulinem. Pacient je celoživotně závislý na jeho pravidelném podávání. Inzulin nelze přijímat perorálně, protože by se rozložil žaludečními šťávami. Proto se používají moderní techniky aplikace, jako například inzulinová pera a inzulinové pumpy. 

Cukrovka 2. typu vzniká většinou po 40. roce věku, ale k jejímu rozvoji může dojít i dříve. Vedle vrozené predispozice podporují rozvoj cukrovky nadváha, nedostatek pohybu a duševní stres.

Proč je u diabetu důležité zaměřit se na jídlo?

Dlouhodobý a prudký nárůst počtu pacientů s diabetem 2. stupně po celém světě je způsoben nezdravým životním stylem. U cukrovky dieta a vyvážená strava hrají zásadní roli v prevenci i léčbě. Navíc přispívají k udržení zdravé tělesné hmotnosti.

Na co se zaměřit:

  1. Jezte pravidelně – ideálně si rozvrhněte jídla na 3–6 jídel denně v pravidelných intervalech.
  2. Omezte jednoduché cukry – bílý cukr (sacharózu), hroznový cukr (glukózu), ovocný cukr (fruktózu). Pozor také na větší množství mléka kvůli obsahu laktózy. Tyto cukry se rychle vstřebávají, a mohou proto hladinu cukru v krvi rozkolísat.
  3. Konzumujte kvalitní komplexní sacharidy – celozrnné pečivo, brambory, rýži Basmati, celozrnné těstoviny, quinou, pohanku nebo jáhly.
  4. Dopřejte si zdravé tuky – rostlinné tuky bohaté na nenasycené mastné kyseliny a tučné ryby.
  5. Neomezujte bílkoviny – pozor ale na jejich nadměrnou konzumaci, abyste příliš nezatížili ledviny. Zařaďte jak rostlinné bílkoviny (luštěniny, quinou, tofu), tak i živočišné bílkoviny (bílé maso, ryby, vaječný bílek…).
  6. Konzumujte zeleninu a ovoce – preferujte méně sladké ovoce a hlídejte si jeho množství.
  7. Nezanedbávejte pitný režim.

Nevíte si rady?

VZP aktuálně ve spolupráci s Českou diabetologickou společností připravila koncept tzv. rozšířených diabetologických ambulancí, které budou zajišťovat komplexní péči o diabetiky. V Česku jich vznikne zhruba osm desítek (kopírovat by měly spádovost bývalých okresů) a jejich přidaná hodnota bude nejen v dostatečném přístrojovém vybavení, ale také právě ve spolupráci ošetřujícího lékaře se smluvním nutričním terapeutem. Součástí léčby pacientů s prediabetem nebo diabetem je i tzv. dietní terapie, která napomáhá jak snížení rizika rozvoje diabetu 2. typu, tak i menší potřebě farmakoterapie.

Nutriční specialista od roku 2024

Péči nutričního specialisty začne VZP diabetikům poskytovat od roku 2024. Nutriční terapeut by měl pacientovi analyzovat složení těla a jídelníček a vysvětlit mu nejen potřebné změny ve stravování, ale i komplexní změny v životosprávě. Může ho upozornit na rizika, která mu při nevhodném stravování a nedodržování léčby hrozí, a zůstane s pacientem po určitou dobu v častějším kontaktu, čímž zlepší i jeho motivaci.

Podmínky hrazeného poradenství

VZP bude u pacientů na nutriční terapii sledovat, do jaké míry se jim daří doporučený režim naplňovat, a zda u nich díky tomu dochází ke zlepšení sledovaných hodnot. Mezi kritéria úspěšnosti terapie se tak řadí například redukce tělesné hmotnosti alespoň o 5 % u obézních pacientů, zlepšení kompenzace diabetu (pokles hodnoty glykovaného hemoglobinu), zlepšení hladiny glukózy v krvi po jídle, snížení výskytu hypoglykemií apod.

Komu jsou služby nutričního specialisty určeny

Služby nutričního specialisty budou určeny především pacientům s nově diagnostikovaným diabetem 2. typu, obézním diabetikům 2. typu nebo těm, kterým byla nasazena injekční léčba. Dále to budou pacienti s chronickým onemocněním ledvin, vysokým kardiovaskulárním rizikem nebo s jinými komplikacemi vyžadujícími změnu životosprávy.

Zkvalitnění péče o diabetiky

VZP rovněž poskytuje příspěvky z fondu prevence přímo diabetikům. Dospělí klienti mohou čerpat 3 000 Kč ročně na odbornou přístrojovou pedikúru nebo ošetření zdravotní sestrou s podiatrickým kurzem, které mají napomáhat prevenci syndromu diabetické nohy. Dalších 3 000 Kč ročně pak mohou diabetici bez rozdílu věku využít k proplacení dezinfekčních prostředků či testovacích proužků, k nákupu jehel k inzulinovým perům, gelů a krémů určených k hojení ran apod.