Rozhodli jste se prodat nemovitost?

Ať už se chystáte jít do většího, menšího, nebo prodáváte svou investiční nemovitost, jedná se o velký krok, který je nutné dobře promyslet. Trh nemovitostí se neustále vyvíjí. Poptávka neustále stoupá a ruku v ruce s ní i ceny nemovitostí. V roce 2021 podle indexu cen nemovitostí vydávaném Českým statistickým úřadem (ČSÚ), zdražily nemovitosti v průměru o 14 %. Než se tedy do prodeje vůbec pustíte, dobře si promyslete, za kolik byste chtěli nemovitost prodat. Podhodnocení, nebo nadhodnocení nemovitosti totiž může značně ovlivnit celý průběh prodeje.

Při cenotvorbě můžete například využít nástroje na odhad nemovitostí, které jsou k dispozici online. Ty porovnají vaši nemovitost s dříve prodávanými nemovitostmi v okolí, zároveň zohlední stav nemovitosti a její dispozice a na základě těchto informací vám vyhotoví cenový odhad. Podle něj se poté můžete orientovat dál, ať už při domluvě s realitní kanceláří, výkupci nemovitostí, nebo tvorbě inzerátu na vlastní pěst.

Proč neprodávat svépomocí

Když dojde na prodej nemovitosti, stojí před vámi rozhodnutí, jestli si nemovitost prodat sami, nebo ji svěřit do rukou odborníků. Rozhodujícím argumentem, proč se pustit do prodeje po hlavě bývá provize, kterou spousta lidí nechce za prodej platit. Je ale důležité zaměřit se nejen na mínusy, ale i na plusy prodeje s odborníky.

  • Cena vaší nemovitosti stoupne až o 10 %
  • O prodej se nemusíte vůbec starat
  • Úschova, rezervační smlouva, kupní smlouva, přepis na katastru nemovitostí. To jsou jen některé z kroků, které budete moct pustit z hlavy
  • Ušetříte si čas

Suma sumárum, plusy prodeje nemovitosti přes odborníky značně převyšují mínusy. Když se tedy rozhodnete, že si s prodejem necháte pomoct, čeká vás další krok, výběr společnosti. A právě tady přichází na scénu investiční společnosti, které nemovitosti vykupují. Ušetří vám tak spoustu času, který by byl věnován prodeji.

Co je výkup nemovitostí? 

Výkup nemovitostí je ideálním řešením, když na prodej spěcháte a potřebujete peníze co nejdřív. Například máte vyhlídnutou jinou nemovitost a nechcete, aby vám utekla, nebo stavíte baráček a dojdou vám finance na stavební materiál, situací, kdy se hraje o čas, je nespočet. MI Estate je společnost, která vlastní přes 3 000 nemovitostí a s výkupem pomohla už více než 3 700 klientů. Vaši nemovitost jsou schopni odkoupit už za 24 hodin. Jediné, co pro to musíte udělat, je vyplnit formulář. A jak výkup nemovitostí konkrétně funguje?

1.      Vyplníte formulář

2.      Ozve se vám specialista, se kterým se domluvíte na postupu

3.      Obdržíte návrh a cenovou nabídku

4.      Společnost za vás vyřeší nutnou administrativu

5.      Podepíšete smlouvy

6.      Obdržíte dohodnutou částku

Výkup nemovitostí se vám může hodit i v případě, že jste například zdědili podíl na nemovitosti a nemáte o něj zájem. Prodej podílu na nemovitosti je komplikovaný a může se táhnout několik měsíců. Když svůj podíl odprodáte společnosti, která se výkupy zabývá, máte své peníze rychle a bez starostí.