Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zrcadlo dokáže ovlivnit prostor, vztahy i spánek. Víte, kam ho v bytě ideálně pověsit?

/
  • (iStock)
    22. listopadu 2019 ● 06:00

    V pohádkách mají zrcadla zvláštní moc, kterou si můžete ověřit i doma. Přímo magie to nejspíš nebude, triky a kouzla ale čekat můžete. Co vše byste měli vědět než se rozhodnete nové zrcadlo ve vašem bytě či domě umístit?

     

    Zrcadlo dokáže rozšířit prostor, vnést do místnosti více světla nebo posloužit jako efektní dekorace. To vše vedle svojí základní praktické funkce. Málokdo si asi dokáže představit odcházet z bytu bez toho, aby se na sebe podíval do zrcadla. Stejně tak v koupelně by absence zrcadla nejspíš způsobila četné komplikace. Zrcadla většinou visí na zdi, nebo jsou začleněna do vnější či vnitřní strany dveří šatních skříní. Pokud však máte dostatek místa, může volně stojící zrcadlo v kvalitním rámu působit velmi elegantně v ložnici i obývacím pokoji. Zrcadlo ale nikdy neumisťujte bez rozmyslu, většinou byste se tak ochudili o potenciál, který zrcadla vašemu obydlí nabízí.

  • 1.

    Další okno

    zrcadla
    Autor: iStock

    Práce se zrcadly dokáže dostat do tmavé místnosti podstatně více světla, vznikne tak jakoby další okno. Nastavit vše správně už ale obvykle vyžaduje více zkušeností, pokud si na to netroufáte, oslovte bytového designéra. V zrcadle by se určitě nemělo odrážet slunce a oslňovat obyvatele bytu. Pokud potřebujete malou místnost opticky zvětšit, umístěte zrcadlo tak, aby se v něm co nejvíce odrážela. Čím větší zrcadlo, tím lepší bude výsledný efekt. V zařizovacích prvcích takto zobrazovaného interiéru ale už lesklými plochami hodně šetřete, způsobovaly by zmatek. Rozšíření prostoru pomocí zrcadel se často používá v úzkých chodbách. Zrcadla se občas instalují i v exteriéru, v malých zahradách nebo na balkonech, pro optické rozšíření prostoru. Takové řešení sice mnohdy bývá velmi efektní, myslete však na to, že na zahradě nejste sami a co je pro vás hezké, může především pro volně žijící ptáky znamenat smrtelné nebezpečí.

  • 2.

    Jak pověsit zrcadlo

    zrcadla
    Autor: iStock

    Vždy si všímejte toho, co se bude v zrcadle odrážet. Můžete tak třeba zajímavou dekoraci, vzor či umělecké dílo doslova vtáhnout z jedné místnosti do druhé. Naopak zajistěte, aby prvky, které zdůrazňovat nechcete, v zrcadlech vidět nebyly. Pokud jde o zrcadlo pro praktické používání, je třeba myslet na všechny členy domácnosti. U menších zrcadel totiž může být problém jej umístit tak, aby se v něm všichni dobře viděli. V takové situaci je určitě lepší zvolit delší zrcadlo, v případě koupelny pak zrcadlo nad umyvadlem přes celou stěnu. Do koupelny se také vyplatí zvážit pořízení zrcadla s nezamlžovací úpravou. Zrcadla bez rámů je možné k dostatečně nosnému podkladu přilepit. Vybírejte jen lepidla nebo pásky určené pro lepení zrcadel, u kterých nehrozí mapy nebo poškození reflexní vrstvy. Druhou možností je taková zrcadla připevnit ke speciálním držákům přivrtaným ke zdi. Při věšení těžkých zarámovaných zrcadel myslete na kvalitní upevnění, kdy se bez hmoždinek a vrtání neobejdete. Trendem jsou velká zrcadla v atraktivních rámech jakoby jen tak opřená o zeď. I v takovém případě, kdy nebudete zrcadlo věšet, myslete na jeho připevnění. Pád těžkého zrcadla by mohl být velmi nebezpečný, o následujících mnoha letech smůly při rozbití ani nemluvě...

  • 3.

    Zrcadla a feng-šuej

    zrcadla
    Autor: iStock

    V tradici starobylého čínského učení feng-šuej hrají zrcadla velkou roli. Podle umístění mohou obyvatelům domu prospívat, nebo naopak škodit a je třeba je proto používat s rozmyslem. Zrcadlo by se rozhodně nemělo umisťovat přímo proti vchodovým dveřím, protože by odráželo energii pryč z obydlí. Zrcadlo odrážející postel nebo spící osoby předznamenává problémy v partnerském vztahu. V žádném případě by neměla být umístěna dvě zrcadla naproti sobě, což přináší chaos a v mnoha směrech negativně ovlivňuje domácí pohodu. Zrcadlo naopak může pomoci s optickým rozšířením prostoru nebo ke zmírnění architektonických nedostatků, vždy je však třeba myslet na to, co se v něm bude odrážet. Nikdy by to neměly být vchodové dveře, toaleta, nepořádek nebo cokoli nečistého.

  • 4.

    Čemu věřili naši předkové?

    zrcadla
    Autor: iStock

    Když se rozbije zrcadlo, leckomu zatrne i dnes. Pověra o sedmi letech neštěstí má původ údajně již v 1. století n. l. a nezdá se, že by na ni mělo lidstvo v nejbližší době zapomenout. Během dějin se na pověru nabalilo také nespočet zaručených způsobů, jak se takovému neštěstí vyhnout - nesahat na střepy následujících sedm hodin, zakopat střípek nebo všechny hluboko do země, stejný postup zásadně při úplňku, promýt střepy pod tekoucí vodou apod. Zrcadlo bylo také často vnímáno jako brána do jiných dimenzí a mohlo vtáhnout lidskou duši.

    Článek připravil časopis Blesk Hobby. Aktuální listopadové číslo kromě zajímavých článků a vánoční inspirace obsahuje navíc dárek - praktické samolepky na dárky, které určitě oceníte. Koupíte ho v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

    titulka Blesk hobby
    Autor: archiv

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy