Kouzlo Paříže jsme objevili v teplickém bytě interiérové designérky, výtvarnice a tatérky Pavly Kirschner. Prostorné pronajaté 3+1 si zařídila ve svém oblíbeném pařížském stylu. Kombinací jejích vlastních i cizích výtvarných děl, zrenovovaného nábytku z bazarů, různě upravených kousků z IKEA i několika designových ikon slavných značek vznikl originální interiér.

I když některé z realizací designérky jsou v podobném stylu, sama říká: „Když pracuji pro klienty, chtějí často něco podobného, ale krotí mě. Ty moje věci už by jim připadaly moc.“

Již při vstupu do předsíně na nás dýchne neopakovatelná atmosféra – šedomodrá výmalba, na zemi původní teraso a kusové koberce, které majitelka, jak říká, „vyaukrovala“, a mimo stylového věšáku, lustrů i doplňků nejvíc zaujme černobílá tapeta plná tváří od slavného výtvarníka Piera Fornasettiho a stěna s mozaikou z různých dlaždiček.

Glamour domov by v obyčejném činžáku nikdo nečekal.
Autor: archiv Blesk Bydlení

„Když jsem se do bytu stěhovala, byl v opravdu špatném stavu. Udělala jsem tu nové rozvody, přidávaly se vypínače, světla, zásuvky… Byly tu přes dlaždičky v kuchyni nalepené tapety, na podlahách pak jekory a umělá plovoučka. Já jsem všechno odkryla. V obytných místnostech jsou původní tapety, které jsem lehce zbrousila a nalakovala – v obýváku bezbarvým lakem, v ložnici bílým. V kuchyni a v chodbě jsem přiznala teraso a jeho zničené části jsem natřela načerno.

Mám ráda, když je interiér syrový, když se pozná, že se tam žilo. Třeba chodbu mi tu chtěli zedníci vyštukovat, ale já ji nechala jen vymalovat, mně ty nerovnosti nevadí, líbí se mi.“ Pavla je vyznavačkou eklektického stylu, který míchá staré s novým, zrenovované bazarové kousky s těmi autorskými, kousky z IKEA v originálních úpravách i designové ikony.

Většinu nábytku si majitelka přivezla ze starého bytu, ale své místo tu našel také nový. I když úplně nové je máloco. „Co můžu, to seženu na Aukru a předělám. Na křesílka a židle mám čalouníka, který mi je renovuje. Je zároveň i restaurátor, takže si hraje s tím, aby polstrování mělo žíně a ta správná péra jako v původním stavu. Někdy si koupím nový nábytek a udělám na něm sama patinu,“ vysvětluje majitelka.

 

Glamour domov by v obyčejném činžáku nikdo nečekal.
Autor: archiv Blesk Bydlení

Z prostorné ložnice je vstup do koupelny a na balkon. I ten se ve stavu, v němž jej užívali předchozí majitelé, od představ Pavly Kirschner výrazně lišil. „Bylo to tu všechno hnědé, umakartový stolek byl zatížený kamenem, prostě nic pěkného. Já jsem to tu předělala a užívám si tu i špatné počasí. Balkon je zastřešený a závěsy, které jsem sem dala, jej pomohou nejen zastínit, ale uchrání i před pár kapkami.

Z ložnice je vstup do majitelčina království – do pracovny, která částečně funguje jako dílna a ateliér. Největší výhodou tohoto starého bytu je dostatečný prostor. A to nejen v obytných místnostech. Majitelka si pochvaluje prostorné komory. Ta v chodbě slouží zároveň jako technická místnost s kotlem.

„A ve špajzu v kuchyni mi místo marmelád schnou štětce od barev,“ směje se Pavla Kirschner. Také kuchyňská linka je originál. Designérka ji sestavila z různých skříněk a polic, nalakovala na červeno a jako dominantu zvolila červenou ledničku v retro designu, která se krásně odráží na pozadí černého obložení za pracovní plochou.

Glamour domov by v obyčejném činžáku nikdo nečekal.
Autor: archiv Blesk Bydlení

Jídelní stůl je obklopen čtveřicí židlí různých barev, tvarů i stylů, porcelán a sklo jsou vystaveny ve vitríně a v polici ve tvaru černého plechového srdce. Vedle kupovaného nábytku má Pavla doma i některé kousky vlastní výroby. „Třeba lustr v kuchyni jsem si dělala sama. Navlékla jsem na něj vánoční ozdoby a na žárovku jsem dala korálkový obleček.“

 V bytě Pavly Kirschner si užijí i milovníci moderního designu – jsou tady světla nizozemské značky Moooi, v obývacím pokoji židle Diesel, nejvíc ale zaujme zvířecí design francouzské značky Ibride. Do prostorného obývacího pokoje se vedle pohodlného sezení na gauči vešel i pracovní stůl a stará kovová postel.

„Spousta lidí se diví, proč mám postel v obýváku. Ale mně se to líbí.“ Je vidět, že Pavla Kirchner si ráda hraje též s doplňky. A to nejen s těmi svými. „Jsem ráda, když mám zakázku i s realizací. Právě doplňky se nedají navrhnout předem. Je to instinkt – jdu a nakupuji to, o čem vím, že se mi bude někam hodit,“ uzavírá naši návštěvu designérka, která si už od patnácti let kupovala časopisy o bydlení a vždycky bydlela jinak než ostatní. Nyní tak podle její inspirace můžete bydlet i vy.

Fotogalerie
11 fotografií